SELGER HELST TIL RØYKESLUTTERE:

Du skal ikke begynne med damping hvis ikke du bruker det for å stumpe røyken, mener butikksjef Stian Riise Sæbø.
Du skal ikke begynne med damping hvis ikke du bruker det for å stumpe røyken, mener butikksjef Stian Riise Sæbø.

Sier nei til nye dampere

– Det beste er å ikke gjøre det, sier mannen som lever av å selge elektroniske sigaretter. Han fraråder ikke-røykere å begynne med damping.

Publisert

Nordamp åpnet butikken I gågata i sentrum syd i juli 2020. Da hadde allerede såkalt elektroniske sigaretter vært i bruk noen år.

– Det er erstatning nummer én for røyk, sier butikksjef Stian Riise Sæbø.

– Kun for røykesluttere

Forretningen fører et utvalg av el-sigaretter og den smaksatte væsken som brukes for å dampe. Han anslår å ha omkring 200 faste kunder og er nøye på hva som er formålet med virksomheten: Å hjelpe folk til å slutte med tobakk.

– Det er derfor jeg driver med dette og det er grunnen til at folk begynner med damping. Det er ganske velkjent også, bare et fåtall kunder lurer på om de skal begynne å dampe. Jeg hadde én slik kunde her om dagen. Jeg anbefalte ikke at han begynte å dampe. Det beste er jo hvis du klarer å la være. Så han gikk igjen, smiler Riise Sæbø.

– Jeg gjør ikke dette primært for å tjene penger, erklærer han.

Uten nikotin

Dampeforretningen på Kongsvinger er en av 17 i Nordamp-kjeden, som har hovedsete i Bergen og forsyningssentral i Halden.

Årsstarten er tradisjonelt tiden for gode forsetter for en bedre livsstil med mindre røyking og mer trening, uten at Kongsvingers eneste dampebutikk kan si å ha merket noe januar-rush.

Bransjen avventer ellers å bli regulert av myndighetene. Det krever tålmodighet.

– Det er uansett klart at damping er kommet for å bli, men det er spenning om hva regjeringen vil bestemme seg for. Det er snakk om eventuelt avgiftsnivå og bruk av smakstilsetninger, om aldersgrensen skal økes fra 18 til 25 år og om nikotin skal tillates i dampevæsken, forteller Riise Sæbø.

– Tobakkserstatningen tillater ikke nikotin i dag?

– Riktig. Det ble klart i 2016 at det skal bli lov med salg av nikotin til e-sigaretter, men det er ikke kommet noen dato for når det vil bli innført enda, dem sier trolig på vårparten 2022. Så jeg selger ikke nikotinholdige væsker i dag. Folk bestiller det i tilfelle selv, og jeg kan bistå med det for de som ønsker, svarer han.

Gikk på børs

Butikken i Gågata er stor og tom på grunn av koronarestriksjoner, stoler og bord er fjernet. Men omsetningen har holdt seg brukbar gjennom pandemien.

– Det kommer stadig nye folk som vil slutte å røyke. Det gleder meg, det er som sagt målet med det jeg gjør, sier mannen som selv lå under for tobakken i mange år.

– Men folk venter litt med nyttårsforsettene for tiden?

– Kanskje er det litt tidlig. Jeg er uansett klar for å hjelpe til, lover Stian Riise Sæbø.

Nordamp-butikken i Kongsvinger var selskapets tolvte butikk da den åpnet i 2020.

Røykeslutt-bransjen er generelt i rivende utvikling. Nordamp har siden kjøpt opp fire andre aktører og gått på den svenske børsen under navnet SealWacs AB. Fredag endrer de navn til Norse Impact AB og skal etter eget utsagn være Nordens største i bransjen og det tredje selskapet i Europa som går på børs.

De forventer fortsatt sterk vekst, heter det, og har nylig gått inn i en intensjonsavtale med selskapet Eurobrand Distribusjon, som er det største selskapet i Sverige innen salg av E-sigaretter og snus.

Powered by Labrador CMS