Vi vil spare mer i 2021

Folk sier de ønsker å spare mer og kutte ned på unødige utgifter i 2021. Regionen opplever heller ikke at koronapandemien har skapt store økonomiske endringer.

Publisert

Det er svaret SpareBank 1 Østlandet har fått når de har svart banken på sine økonomiske mål for dette året.

Banksjef Erik Hammerstad i SpareBank 1 Østlandet på Kongsvinger forteller at en ny kundeundersøkelse viser at folk sier at de ønsker å spare mer enn tidligere.

Økningen på spareviljen er 9 prosent høyere nå enn i fjor:

Banksjef Erik Hammerstad i SpareBank 1 Østlandet gir deg råd om din privatøkonomi for 2021

— Undersøkelsen viser det vi erfarer hos kundene våre. Folk er blitt bevisst på å spare opp en buffer, noe som jo er smart. Mange har også et nyttårsforsett om å kutte ned på unødige utgifter dette året, sier Hammerstad.

— En av seks sier de ønsker å handle mindre nytt og mer brukt. Like mange svarer at de vil handle mer bærekraftige og rettferdige produkter. En trend som øker sakte, men sikkert.

— Mye tyder på at det er de yngre som er mest opptatt av å redusere forbruket og vil handle mer brukt. I aldergruppa 18-34 år svarer fire av ti at de ønsker å redusere forbruket. Vi opplever også at det er en økt pågang fra yngre som ønsker seg informasjon om sparemuligheter, hevder Hammerstad.

Lokalt oppleves koronapandemien temmelig likt bildet som er skapt nasjonalt.

— Det er ikke store endringer i folks pengebruk i 2020 sammenliknet med året før. Men det er vesentlige endringer i måten folk bruker pengene sine. Folk bruker mer penger på oppussing, hus og hjem i tillegg til økt salg av dagligvarer og sportsutstyr, samtidig som det ble spart mer av den disponible inntekten enn tidligere.

Ingen koronarystelser

Banksjef Hammerstad mener foreløpig det ikke er noen alarmerende økonomiske korona-utslag å spore lokalt:

— Det er ikke noen korona-desperasjon lokalt. Selvsagt har den vanskelige situasjonen skapt problemer for enkelte, men min følelse er at de fleste har klart seg bra økonomisk igjennom krisen så langt.

På spørsmål og folks frykt for egen økonomi er det uforutsette utgifter, sykdom/uførhet og internasjonal økonomikrise som dominerer bankkundenes svar.

— Den største økningen finner vi i frykten for at en økonomisk krise internasjonalt skal påvirke privatøkonomien. Det er ikke så rart, pandemien fører til større usikkerhet enn vanlig for forhold som ligger langt utenfor det man har kontroll på, sier Hammerstad.

Banksjef Erik Hammerstad gir følgende tips til hvordan han mener du kan nå dine økonomiske mål for 2021:

1. Få oversikt over hva du bruker pengene dine på.

2. Finn ut hva du vil prioritere å bruke pengene på – og hva du fint kan klare deg uten. Du har antagelig flere unødvendige småutgifter enn du er klar over.

3. Lage et budsjett eller en plan for hvordan du vil disponere pengene dine i 2021.

4. Spar opp en økonomisk buffer mot uforutsette utgifter. Vi anbefaler alle å ha en buffer på minimum to-tre ganger månedslønn.

5. Spar langsiktig og opprett gjerne en spareavtale med et fast beløp hver måned. Da «glemmer» du ikke å spare. Vurder hvilken spareform som passer best for deg og ditt sparemål. Kontakt banken din om du er usikker på hva som passer for deg.

6. Vær forsiktig med å handle på kreditt – ikke handle på kreditt uten at du vet at du kan betale raskt tilbake. Betal raskest mulig ned de dyre lånene, som avbetalingskjøp, handlekontoer, kredittkortgjeld og forbrukslån.

7. Skaff deg gode handlevaner. Betal regninger ved forfall og skriv handleliste før du går i butikken.

8. Vurder å handle brukt. Ofte kan du finne brukte ting som er like gode som nye til en sterkt redusert pris. I tillegg er det bærekraftig.

Powered by Labrador CMS