Per uke 19 har Kongsvinger "tjent" 987 vaksinedoser ved at man har god rutine på å få ut en ekstra dose av hvert Pfizer-glass.

Kongsvinger setter nesten tusen «ekstra» doser

At 161 vaksinedoser gikk tapt i kommunen har i det store bildet hatt liten betydning for fremdriften av vaksineringen, som går for fullt i Kongsvinger. Her er siste vaksinenytt i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Frem til midten av mai er snart 6.000 personer i Kongsvinger registrert vaksinert med første dose. I underkant av 2.000 personer er vaksinert med andre, viser Folkehelseinstituttets statistikk.

Vaksinescenario og når du kan forvente å få vaksine kan du følge med på her (ekstern link).

I slutten av mars ble det meldt om at 161 vaksinedoser var tapt i Kongsvinger etter en lagringstabbe. Ordføreren beklaget overfor innbyggerne og kommunen har tatt fullt ansvar for hendelsen og gjennomgått sine rutiner.

Men situasjonen ser langt lysere ut i dag, snart to måneder senere:

Det hele tok en noe overraskende vending, hvor man i all hast fikk satt dosene som skulle kastes i Kongsvinger på frivillige ved Oslo universitetssykehus. Kongsvinger-dosene har senere gjennom forskning vist seg å ha hatt god effekt, til tross for at de er satt «off label».

Hendelsen fikk også lite å si for fremdriften av vaksineringen i Kongsvinger. Rådmann Lars Andreas Uglem anslår overfor Mitt Kongsvinger at kommunen ble en halv uke forsinket med vaksineringen.

— Hendelsen fant sted i uke 12, og da utgjorde 23 glass, altså 161 vaksinedoser, i underkant av halvparten av den ukens første doser.

Full vaksine-uttelling

— I påfølgende uker har forsyningen økt betraktelig, hvor 23 glass kun utgjør ¼ av ukentlige førstedoser. Til sammenligning har vi per uke 19 tjent 987 vaksinedoser ved at vi har god rutine på å få 7 doser av hvert Pfizer-glass. Dette er bonus-vaksiner, som har medført at vi har kommer mye lenger enn vi ellers kunne gjort, sier Uglem.

Folkehelseinstituttet vil at kommunene, om mulig, tar i bruk de ekstra dråpene i vaksineglasset. FHI snudde tidligere i år med sin anbefaling med å trekke ut 6 doser av hvert glass, etter at trolig tusenvis av vaksinedoser gikk i søpla. Det er fullt mulig å trekke ut en sjuende dose, men dersom det da trekkes opp mindre enn full dose, skal den kasseres.

Denne uken får Kongsvinger 679 doser opplyser kommunen, som straks er ferdig med å vaksinere gruppe 5.

— Noen legekontor begynner så vidt med gruppe 6 denne og neste uke. Fastlegene gjør en grundig og god vurdering av risikogrupper basert på de sensitive opplysninger som fastlegen kjenner til, og følger sentrale føringer for hvilke tilstander og sykdommer som ligger til grunn for prioriteringen, sier Uglem til Mitt Kongsvinger.

Noen får andre dose Pfizer

Prioriteringsgruppe 6 er alder 45-54 år med underliggende sykdommer/tilstander. Se hele listen til Folkehelseinstituttet her.

Rådmannen opplyser om at det blir noe redusert antall som får første vaksine i uke 20-22 som følge av at det anbefales å ikke bruke AstraZeneca videre, både av FHI og et ekspertutvalg.

De som fikk første dose AstraZeneca får i uke 20-22 andre dose i form av Pfizer. I Kongsvinger er det kun prioritert helsepersonell under 65 år som har fått AstraZeneca, frem til vaksinasjonen med denne ble stanset.

Rådmannen ønsker å minne om at de som av en eller annen grunn ikke har blitt kontaktet, men ønsker vaksine i gruppene 1-5 ringer kommunens vaksinetelefon: 404 05 456.

Han oppfordrer innbyggerne om å se oppdatert informasjon på kommunens hjemmeside.

Powered by Labrador CMS