Mitt Kongsvinger ble med da vaksinasjon i Holthallen startet. På bildet er kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp, vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård og lege Ingrid Fløiten Nordli

Dette er kommunens planer for vaksinering i sommer

Uavhengig av sommerferieavvikling vil vaksineleveransene til Norge fortsette. Kongsvinger kommune ber nå innbyggerne forberede seg på vaksine igjennom sommeren og sommerferien.

Publisert Sist oppdatert

— Vi har alle forståelse for ferieønsker og ferieplaner, men med godt samarbeid håper vi at vi sammen kan få til både ferie og vaksine, sier kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp i en pressemelding fredag.

Her går de ut med generell informasjon om det som foreløpig er kommunens planer for koronavaksinering i sommer. De går ikke like hardt ut som kommuner som nå går ut med informasjon om vaksinering i sommerferien, og at hvis man takker nei til vaksine i ferien havner man bakerst i køen.

— Men vaksineringen må gjennomføres og fordrer samarbeid, skriver kommunen.

For uavhengig av sommerferieavvikling vil vaksineleveransene til Norge fortsette. For å sikre raskest mulig vaksinasjon av befolkningen sendes mottatte vaksinedoser til Norge fortløpende ut til kommunene også i sommer.

Kongsvinger kommune må derfor forberede seg på å motta koronavaksiner ukentlig gjennom hele sommeren. Dette vil påvirke ferien både for de som må sette vaksinene og de som skal få vaksiner i feriemånedene.

— Per nå får vi beskjed om antall doser til levering ca. en og en halv uke i forkant av at vi mottar vaksinene. Det er derfor vanskelig å planlegge i detalj frem i tid. Forhåpentligvis får vi i juni litt lenger planleggingstid for juli-vaksinering.

Dette er noen av punktene kommunen nå legger frem til informasjon:

  • Innbyggere som foreløpig ikke har fått vaksine men ønsker dette, må være forberede på å bli innkalt til vaksinasjon igjennom sommeren og eventuelt i sommerferien.
  • Man vil ikke kunne motta vaksine (verken dose 1 eller dose 2) i en annen kommune på bakgrunn av at man er på ferie der.
  • Man vil ikke kunne fremskynde vaksinasjon på grunn av ferieplaner.
  • Man er ikke fullgodt beskyttet før man har fått dose 2, selv om også dose 1 gir god beskyttelse.

— Vi forstår at befolkningen har et ønske og et behov for ferie, og mange må nødvendigvis legge de planene før de vet når de kan få vaksine. Vi unner alle en god ferie i sommer, og vi vil forsøke å imøtekomme dette i den grad vi kan, ved å forskyve en uke eller to for den det gjelder. Men det sier seg selv at dette ikke går hvis alle utsetter.

Det viktige samarbeidet

Kommunen skriver at det er mye vanskeligere å flytte en planlagt vaksinedose 2, enn å utsette oppstart med vaksinedose 1. Dette handler om forsyninger.

Det vil derfor ikke være mulig å endre time til dose 2 når avtalen først er gjort, uten at det foreligger helserelaterte årsaker.

— For å kunne samarbeide best mulig rundt sommerferien er det derfor viktig at når man mottar time til dose 1, må man også vite om man kan komme til dose 2.

Prioriteringsgruppe 1-7 (over 65 år og 18-64 år med underliggende sykdom/ tilstand) har 6 ukers intervall mellom første og andre vaksinedose.

Resterende grupper har 12 ukers intervall mellom første og andre vaksinedose.

Dersom du vet at du ikke har mulighet til å motta andre vaksinedose til planlagt tid, må du ta kontakt og utsette første vaksinedose en/ to uker.

Kommunen oppfordrer også befolkningen til å følge med på FHI sine vaksinescenarioer.

Powered by Labrador CMS