Han er den nye Klosser-sjefen i Kongsvinger:

På nyåret blir Lars Gillund den nye daglige lederen i Klosser Innovasjon i Kongsvinger-regionen.

— Det er dette jeg brenner for

Etter to år som utviklingssjef blir Lars Gillund (46) daglig leder i Klosser Innovasjon i Kongsvinger-regionen på nyåret. Han er særlig opptatt av industriutvikling, kunnskapsbasert næringsutvikling og etablering av forskningssenter.

Publisert Sist oppdatert

— Kona mi sa her om dagen: «Til å ikke være herfra, har han utrolig mye engasjement for Kongsvinger».

Ordene tilhører Lars Gillund (46). Opprinnelig fra Tynset. Han jobbet i Hamar, flyttet til Kongsvinger etter å ha møtt kjærligheten, og fikk jobb i kommunen. Her ble han værende.

I elleve år hadde han ulike lederstillinger i Kongsvinger kommune. Da han ledet strategienheten dukket Byregionsprosjektet opp, og Gillund begynte med næringsutvikling.

Fikk blod på tann

Utgangspunktet for Byregionsprosjektet var at regioner som samarbeider om næringsutvikling lykkes bedre enn de som ikke gjør det.

— Byregionsprosjektet ble noe jeg jobbet fast med. Jeg syntes at det var spennende, det var dette jeg ville jobbe med, så jeg fulgte drømmen. Det å være med og skape sammen med andre, og påvirke og utvikle over tid, er virkelig noe jeg brenner for.

Kommunene arbeidet blant annet frem en felles næringsstrategi, og Gillund arbeidet tett med Klosser Innovasjon allerede den gang.

I 2018 ble han spurt om å gå inn i Klosser for å fortsette med Byregionprogrammet, men også for å jobbe regionalt i Innlandet.

Det har han gjort de siste årene i stillingen som utviklingssjef. Tirsdag skrev Glåmdalen at Gillund blir ny daglig leder i Klosser Innovasjon i Kongsvinger-regionen. Gillund tar over for Kjersti Wangen fra 1. januar.

— Jeg kjenner miljøet og prosjektene godt, og har jobbet med de som er her over lengre tid. Det er et svært kompetent team. Jeg gleder meg til å fortsette og jobbe med dette sterke innovasjonsmiljøet, sier han.

I den nye stillingen vil han fokusere fullstendig på Kongsvinger-regionen. Gillund forteller at han er glad i regionen, og mener Kongsvinger tar godt i mot folk.

— Hva er det med Kongsvinger som du brenner så for?

— Først og fremst er jeg en person som brenner for de tingene jeg gjør. Men et annet viktig poeng med Kongsvinger og regionen er at her får du ofte muligheter som du ikke får i større byer. Du får muligheten til å være med å påvirke.

Tror på industrien

Klosser Innovasjon skal bidra til arbeidsplassvekst og vekst i omsetning i bedriftene. I mye av det som foregår i byen og regionen, er Klosser involvert.

— I Kongsvinger er vi i den heldige situasjonen at vi har alt fra førstelinja, hvor vi tar i mot henvendelser til større innovasjonsprosjekter. Hit kommer folk, alt fra enmannsbedrifter til større bedrifter som Vestre, møbelfabrikken som etablerer seg i regionen. Vårt primære mål er å jobbe med de bedriftene og prosjektene som har et stort vekstpotensial. I tillegg jobber Klosser med mange spennende prosjekter som har stor betydning for regionen.

— Vi ser det er mulig å få opp ny industri, det har blant annet Vestre, pelletsfabrikken Arabflame og sausfabrikken Salsus vist. Nå begynner regionen å bli så gode på å legge til rette for ny industri, at vi vil få etablering av flere bedrifter, som igjen gir flere arbeidsplasser.

Gillund påpeker at regionen har en sterk industritradisjon, både historisk og etter Finanskrisen i 2007.

— Dette er en region som virkelig har bygd seg opp igjen. Det er utviklet en sterk industri som blant annet leverer internasjonalt. Her tror vi at det er et ennå større potensialfor vekst, noe også industrien selv tror. Det tror også industrien selv, klyngesøknaden er tydelig på det.

— Tidenes mulighet

Skal regionen overleve over tid, må den være kunnskapsbasert, mener den kommende Klosser-lederen.

— Det handler om å få på plass utdanninger, få opp Forskningssenter, høgskole og fagskole.

Klosser har blant annet vært en aktiv bidragsyter for å få på plass de nye utdanningene ved høgskolen, og samarbeider også med Høgskolestiftelsen og Høgskolen Innlandet om Forskningssenteret.

Saken fortsetter under bildet

Klosser Innovasjon er involvert i mye av det som foregår i byen og regionen. Fra årsskiftet er det Lars Gillund som er Klosser-leder.

— Det å få på plass et forskningssenter, kaller vi for tidenes mulighet. Vi tror ikke at alle skal bli forskere, ha master eller bachelor. Industrien og næringslivet vil trenge fagarbeid, folk med fagskole, også i fremtiden. Men hele regionen trenger å løfte seg, og det å ha tilgang på forskningsmiljøer, og ha prosjekter og forskning rundt oss vil bidra til nye ideer og innovasjon. Det at vi får tilgang på kompetanse gjør at vi får en sterkere utvikling.

— Lykkes vi med å få på plass et forskningssenter og høgskole vil vi få en utvikling over tid. Vi henviser ofte til en NOU (Norsk offentlig utredning) som sier at regioner med god tilgang på kunnskapsmiljøer og høyt utdannet arbeidskraft, vil vinne kappløpet om å skape morgendagens arbeidsplasser

«Det nye Ringsaker»

Lars Gillund er positiv innstilt til utviklingen i Kongsvinger-regionen. Men overfor beslutningstakere nasjonalt, mener han det er viktig å presse på for at det skal skje mer.

— Det er viktig å være tydelig på at det er viktig at staten støtter det som skjer i Kongsvingerregionen. Vi er en region som har tatt kraftig tak i utviklingen vår og vist at vi kan levere resultater. Det er ikke drømmer som støttes, det er snakk om støtte en region som har vist at den kan realisere prosjekter. Vi har bevist over tid, og gang på gang, at vi får ting til. Dette «vi»-et er stort, men det at man jobber sammen og faktisk klarer å levere gjør at det også skjer mer.

Gillund trekker frem en uttalelse som kom fra regiondirektøren i NHO Innlandet, John Kristiansen, etter en presentasjon om Kongsvinger:

— Jeg tror også han gjentok det to ganger, og han sa: Dere er jo det nye Ringsaker. Det handler jo om at Ringsaker har fått det ryet på seg at de har «guts» til å satse og får det til.

— Det er et viktig poeng fra meg, som jeg har tatt med meg fra jobben i Byregionprogrammet: Regionen er avhengig av Kongsvinger og Kongsvinger av regionen. Jeg opplever at Kongsvinger har vært flink til, og må fortsette med, å føre an. Vi trenger et lokomotiv, jeg tror det drar med seg i de andre kommunene også. Kongsvinger må fortsette å være en hyggelig storebror, sier han.

Fakta om Klosser Innovasjon AS

  • Et av Norges sterkeste innovasjons- og utviklingsmiljø med 30 ansatte
  • Fremmer kunnskapsbasert næringsutvikling i Innlandet
  • Bistår næringslivet med etablering, innovasjon, utvikling, finansiering og nettverk
  • Spisskompetanse innen bioøkonomi, industri, logistikk, digitalisering og forretningsutvikling
  • Klosser er lokalisert i Kongsvinger, Elverum, Kirkenær, Hamar, og Tynset
Powered by Labrador CMS