Thora Marit er pasient ved Langelandhjemmet, hun og sykepleier Lynn Marion Hole er glade for at vaksineringen nå er i gang.

Thora Marit (90) fikk den første vaksinen i Kongsvinger

Torsdag startet vaksinasjonen i Kongsvinger på Langelandhjemmet og Roverudhjemmet. — Dette har jeg ventet på, sier Thora Marit Jacobsen.

Publisert Sist oppdatert

90 år gamle Thora Marit Jacobsen ble den første innbyggeren i Kongsvinger som fikk koronavaksine, opplyser Kongsvinger kommune i en pressemelding.

— Dette har jeg ventet på, sier Thora Marit Jacobsen, som er pasient ved Langelandhjemmet.

Torsdag setter kommunen 75 vaksinedoser på sykehjemsbeboere ved Langelandhjemmet og Roverudhjemmet. Det markerer at vaksinasjonen i Kongsvinger nå er i gang.

Det var sykepleier Lynn Marion Hole som fikk æren av å sette den første vaksinen. Hun kjenner Thora Marit godt, noe som oppleves som trygt og godt for pasienten.

Sykepleier Lynn Marion Hole setter vaksinen på Thora Marit Jacobsen. Pasientene blir vaksinert på rommene sine, i trygge og rolige omgivelser sammen med sykepleiere de kjenner godt.

Når vaksinen blir satt, må en lege være tilgjengelig. Derfor er kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp til stede under vaksinasjonen.

Kommuneoverlegen er fornøyd med at vaksineringen er i gang.

— Det er en veldig god følelse at vi nå er i gang, og at vi møter så mye god vaksinevilje. Viljen til å ta vaksinen er så viktig for å kunne se en ende på pandemien, sier hun i pressemeldingen.

Kommuneoverlege Camilla Kvalø Smedtorp (til venstre) og vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård ankommer Langelandhjemmet med vaksinene trygt oppbevart i kjøleboks.

Vaksineringen er i tråd med nasjonale retningslinjer, som sier at alle dosene den første uken skal gå til sykehjemsbeboere.

Etter planen får kommunen 70 nye doser neste uke, opplyste vaksinekoordinator Linda Langfoss Utgård til Mitt Kongsvinger onsdag.

Vaksinasjonsplanen videre

I starten vil det ikke være nok koronavaksine til alle de anbefalte gruppene, så den må gis til de som trenger det mest.

Onsdag ble også Moderna-vaksinen godkjent, som i likhet med koronavaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer er todoseregime.

Kongsvinger kommunen følger myndighetenes anbefalinger for hvem som tilbys vaksine og når. Listen fra myndighetene kan bli endret dersom smittesituasjonen endres.

Se hele prioriteringslisten til FHI her.

Kongsvinger-innbyggere vil bli varslet når de kan ta kontakt for å bestille time til vaksinering enten digitalt eller via telefon, eller sette seg i vaksinekø.

Det er ikke nødvendig å ta kontakt med kommunen eller fastlegekontor for bestilling av time.

Utvalgte helsepersonellgrupper vil få tilbud om koronavaksinasjon samtidig som eldre. I Kongsvinger vil 20 prosent av dosene gå til helsepersonell som jobber i pasientnært arbeid, opplyser kommunen.

Vaksinasjon av helsepersonell starter nasjonalt i uke 2. Vaksinasjon av utvalgte helsepersonellgrupper vil da pågå samtidig som vaksinasjon av beboere i sykehjem og risikogrupper over 85 år, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Helsesykepleier Linda Langfoss Utgård er kommunens vaksinekoordinator. Hun leder Kongsvingers vaksineteam som er i gang med å sette planen for vaksinering ut i live.

Sykehjemsbeboere, beboere i omsorgsbolig, og enkelte brukere i hjemmesykepleien som ikke kommer seg til sentralisert vaksinering, vil bli vaksinert på institusjon/i hjemmet.

Enkelte legekontor vil vaksinere de øverste prioriteringsgruppene selv. Resten av befolkningen, også de som har fastlege i en annen kommune og de som oppholder seg i Kongsvinger kommune over en lengre periode (for eksempel studenter, pendlere) vil bli vaksinert i et offentlig lokale.

Powered by Labrador CMS