Styret for Austmarka samfunnshus, her ved Kine Johnsrud og Jarl Harald Ramtjernåsen, trenger hjelp til å dekke kostnader knyttet til vannlekkasjen.

— Vi trenger hjelp, og vi trenger den nå

En omfattende vannskade gjør at fremtiden til Austmarka samfunnshus står i fare. Nå henvender styret seg til lokalbefolkningen og alle som måtte ha et forhold til samfunnshuset, slik at det kan bestå.

Publisert Sist oppdatert

— Normalt sett er Austmarka samfunnshus et levende bygg, sier Kine Johnsrud.

Det er det ikke per i dag: Vegger og gulv er fjernet etter en omfattende vannlekkasje i samfunnshuset i vinter.

Et trist syn for de tre ildsjelene og alle som har et forhold til samfunnshuset, enten det er fra dans på lokalet i «gamle dager» eller om man er aktiv bruker av det.

I vinter rant det vann gjennom kjøkkenveggen, videre fosset det mellom sjiktene i gulvet og ned til kjelleren, som var helt dekket med vann: 100.000 liter i vann.

Se bilder under: Trykk på bildet og bla i pilen øverst til høyre:

Nå står fremtiden til samfunnshuset i fare: Forsikringsselskapet dekker ikke hele summen. Styret mangler over 250.000 kroner til renoveringen. Og det haster.

— Om 14 dager må vi ha gitt en tilbakemelding på om vi skal sette i gang renoveringen, forklarer styreleder Jarl Harald Ramtjernåsen.

— Vi trenger hjelp, og vi trenger den nå.

Uflaks på uflaks

Sammen med styremedlemmene Kine Johnsrud og Christoffer Aanerud tar han imot Mitt Kongsvinger torsdag formiddag. Det har de siste dagene gått ut brev til innbyggerne fra styret, og onsdag ble det ut informasjon på Facebook om situasjonen til samfunnshuset.

— Vi bryr oss om huset og dets fremtid, sier de.

Årsaken til at Jarl og Kine gikk inn i styret for fem år siden, var nettopp at samfunnshuset fremtid stod i fare også den gang.

— Det ble sagt at dersom ingen melder seg nå, ville samfunnshuset legges ned. Da gikk vi inn i styret med den ånden: Dette skal ikke legges ned, vi må holde liv i det, sier Kine.

— Det er rent uflaks at denne skaden har skjedd etter et år uten særlig arrangementer og leieinntekter.

De forklarer hvordan den økonomiske situasjonen er for Austmarka samfunnshus. Det er ingen samfunnshus som sitter på noen gullgruver, påpeker de. Huset blir drevet av at de har basar, loddsalg og utleie.

— Vi har selvsagt en liten bufferkonto, men denne spises opp av utgifter vi har, som forsikringer og regninger. Vi kan ikke selge lodd hver gang vi skal betale en regning, sier Jarl.

Austmarka samfunnshus skulle også vært renovert i sommer og det er ofte vedlikehold, alt fra maling til utskifting av vinduer: Mindre og større ting som kreves.

— Huset er Austmarka sitt, men vi i styret har ansvar for det. For at du skal kunne leie huset er det mye som trengs.

Og det er mye liv i huset, under et normalt år. Det brukes som barn- og ungdomsklubb, idrettslaget benytter seg av bygget og pensjonistforeningen holder til her. Under forrige valgkamp ble det avholdt kommunedebatter i samfunnshuset. To sanggrupper, henholdsvis Sangria og Søndre Finnskogen Spellemannslag har lokaler i kjelleren.

— Gjennom ti år har de pusset opp kjelleren, gjennom en stor dugnadsinnsats. Nå er alt revet bort, påpeker Jarl.

Men det er allerede noen som har vippset og satt inn på konto, etter at styret gikk ut med beskjeden.

— Austmarka er utrolig til å stille opp og vi er takknemlig for alle summer vi får inn, sier Kine.

De lover at alle givere skal fremheves, store som små. Vise sin takknemlighet med en plakett med givernes navn hvis huset blir ferdigstilt.

Sånn kan du bidra - om du måtte ønske:

Bankkonto: 1813 41 68850

Vipps: 689794

Til opplysning: Arrangementer som skulle ha vært på Austmarka samfunnshus fremover blir avholdt i leide bygg.

Powered by Labrador CMS