Bilde fra Ularmforestillingen i 2019 på Scene U. Denne forestilingen var basert på Kongsvingers hemmeligheter.

Arrangerer teaterleir for unge – mer behov nå enn noen gang før

På tross av mye motgang fra omstendighetene er arrangørene Ingjerd Engh (22) og Hanna Løvberg (21) godt i gang med forberedelsene til årets Ularmcamp.

Publisert Sist oppdatert

Ularm-teatercamp er et årig kulturinitiativ i Kongsvinger der ungdommer mellom 13 og 20 år fra hele regionen kan være med å produsere en teaterforestilling helt fra bunnen av. Leiren skal etter planen i år starte 2. august og avslutter med en forestilling på Scene U 5. august.

– I alle år har det gått ut på å gjøre noe veldig intenst, nemlig å skape noe på bare fire-fem dager. For noen år siden samlet vi inn hemmeligheter fra ulike folk i byen og lagde en forestilling ut av det vi ble fortalt. I år skal vi gjøre det litt på samme måten igjen, men denne gangen skal vi ta for oss temaet «skal/skal ikke», sier Engh.

Hun er en av de to arrangørene, som forklarer at denne tematikken vil basere seg på vanskelige valg ungdommen må ta, og veiskiller de møter på i løpet av livet.

Hanna Løvberg (21) og Ingjerd Engh (22).

– Vi har veldig lyst til å gi ungdommen en stemme, få deres innspill på hva temaet kan by på av utfordringer og diskusjoner for dem. Unge står jo foran mange valg, det er tusen ting du kan bli og mange skoler de kan gå på, så da får de et produkt som er autentisk dem som de kan stå for, sier Løvberg.

Påmeldingen til årets leir i august har nå startet. De to arrangørene nevner at det allerede er fem påmeldte i varierende aldere, som både er returnerende veteraner og nykommere.

I fjor fylte Ularmleiren ti år, noe som ble markert med en ukelang teaterleir. De to forsikrer om at hensynet leiren da hadde til smittevern vil bære over til i år også, med mye spriting og tilrettelegging av trygge rammer for både deltakere og publikummere. På grunn av koronabegrensninger ønsker de seg ideelt maks 15 deltakere på årets leir.

Ungdommene trenger alternativet

Både Engh og Løvberg har vært med som både deltaker og arrangør før, og sier de er blant de som har vokst igjennom Ularmcamp. De mener det er mer behov for alternativer som Ularm nå enn noen gang før, siden ungdommer nå føler at de lever i et vakuum der muligheter til å utforske nye ting og sosialisere seg holdes på armlengdes avstand.

– Når vi arrangerte i fjor merket vi at ungdommene var veldig sultne på en arena der de faktisk kunne møtes, og gjøre og skape noe. Siden ting er ganske likt i år også er det viktig å faktisk kunne gi dem den muligheten, sier Engh.

Bilde fra Ularms uteforestilling "Er det noe mer du vil si" i 2020.

– Og det er ingen forutsetninger, med unntak av alderen. Det er gratis og du trenger ikke ha teatererfaring. Det skal jo være et innblikk for unge i hvordan det er å jobbe i kulturverdenen, for de får være med på alt fra første idemyldring til ferdig forestilling, legger Løvberg til.

Viktig å bruke de lokale

Med seg som ledere av leiren har de blant annet fått Scene Us Krister Skadsdammen som musikkinstruktør, og som scenograf har de Meg Mills fra Brandval, som har bakgrunn som scenograf fra Australia. I tillegg er Martin Høgberget, som startet Ularm, fremdeles med som Engh og Løvbergs leder.

– Vi har bevisst forsøkt å hente inn de vi har å spille på her lokalt, både på scena og bak. Det er viktig for oss å bruke de ressursene vi har her og visse at vi faktisk har folk som får ting til å skje her i Kongsvinger, sier de to.

Powered by Labrador CMS