Campus leder Olav Sverre Aarflot og resepsjonsansvarlig Maylen Hermansson har ansvar for snart 25.000 overnattingsdøgn i året på SæterFoto: Bjørn Taalesen
Sæter gård – der politiet utdannes, trenes og øves
Det populære øvings-senteret har 25000 gjestedøgn i året.
Politihøgskolen på Sæter gård mistet i 2018 sin bachelor-utdanning, men som etatens øvings- og treningssenter har senteret like fullt funnet sin nye form. Aldri har politiets kurssenter vært mer populært enn det er nå. Med i perioder opp mot 100 årsverk er politihøgskolen en av byens viktigste arbeidsplasser. Og nå har også utlendingene funnet ut hvor bra de har det på Sæter.
Det har skjedd mye siden det i 1910 ble bygd et barnehjem for vanskeligstilte barn på Sæter. Med unntak av da tyskerne overtok under krigen, fungerte Sæter som barnehjem fram til 1947 da skolen brant ned og senere aldri ble bygd opp igjen. Senere ble det både husmorskole og jord- og skogbruksskole på den ærverdige gården tre kilometer utenfor Kongsvinger sentrum.
I dag framstår Sæter som et moderne kurs-senter, der stadige nyinvesteringer har gjort gården til et tidsriktig sted for politiets mange behov for trening og øving. Selv om politikerne i sin tid vedtok at politiets grunnutdanning - treårig bachelor-studier, ikke lenger skulle ha et tilbud her, har likevel de ansvarlige skapt Sæter til et vesentlig utdanningstilbud innen politiet. I dag kommer både studentene på bachelor-studiet og en rekke andre grener av politiet til Sæter for å trene.
Mye av dagliglivet til studentene som er på Sæter hører skjer i praktisk øving med realistiske "uttrykninger" og "aksjoner"Foto: Bjørn Taalesen
– Politihøgskolen tar nå inn 524 nye studenter. Mange av de vil igjennom studietiden komme hit til Sæter på kurs som en del av utdanningen, forteller Campus-ansvarlig Olav Sverre Årflot da han sammen med resepsjonsansvarlig Maylen Hermansson tar imot i den moderne "hotell-resepsjonen".
Interessen for å søke seg til politiet er stor blant de unge studiesøkerne i Norge. Ved årets opptak kjempet 3020 søkere om de vel 500 studieplassene. Det er en økning på over fem prosent fra året før.
Mange av disse studentene vil bli sendt på kursing til Sæter gård, der ulike grener av politi-utdannelsen blir øvd på i praksis. For å få det til er Sæter bygd ut til 230 sengeplasser, der kursdeltagerne vil kunne bo og spise på stedet de skal øve. I år vil virksomheten på Sæter kreve over 25000 gjestedøgn i tillegg til utstrakt bruk av dagopphold i tillegg. Totalt sysselsetter Sæter nå nesten 100 årsverk i sin omfattende virksomhet, og er med det en av denne byens største arbeidsplasser. Mange av dem med lokal tilhørighet.
– Vi har hatt uker med så stort behov at vi har måtte ta i bruk hotell-kapasiteten i byen, og har vel også hatt håp om at det vil kunne bli en bedret hotell-kapasitet her en gang, sier Årflot, med understreking at han ikke vil være en del av den opphetede lokale hotell-diskusjonen.
Annonse
Et hus i låven - fire etasjer med leiligheter er bygd inne i låven og er et flittig brukt øvingssted på Sæter.Foto: Bjørn Taalesen
Fire etasjers blokk-låve
For å tilfredsstille kravene til moderne politi-kursing har Sæter over tid blitt bygd ut med bygg og anlegg der kurs-deltagerne får praktisk øving i det som venter dem i tjenesten.
På Sæter er det nå to rene betongbygninger såkalte Sibobygg, samt at gårdens låve innvendig har fått en fire etasjers betongblokk med leiligheter som øvingsarena. Her kan instruktørene fra plattinger følge med på elevenes mestring av tildelte oppdrag i etasjene under. Selve bygningen er tegnet av en arkitekt som selv hadde vært marinejeger og kunne mye om dette litt spesielle treningsbehovet.
Sæter byr også på en rekke møte- og konferanserom, der auditoriet har sitteplass til 198 gjester.
– Skytebanene er kanskje noe av det viktigste, mener Campus-sjef Årflot og kan stolt vise fram det nye skyteanlegget til 50 millioner kroner.
– Her finnes 50- og 100-metersbaner, samt to anlegg der banene kan benyttes både til 180- og 260-graders skytetrening, forteller han,og mener det ikke er mange som kan vise til tilsvarende muligheter for skytetrening som det Sæter kan.
Eneste hunde-opplæring
Opprinnelig var det kursing av blivende politi-hunder som var starten på politiets Sæter-interesse. I dag er utdanningen av politi-hunder en viktig del av Sæters virksomhet.
– Dette er eneste stedet i landet det drives utdanning av politihunder. Vi har i dag rundt 230 hunder i året som får sin opplæring nettopp på Sæter, forteller Årflot.
En del av virksomheten ved Sæter er ikke beregnet for offentligheten, og krever spesielle sikkerhetstiltak. Noe tall for hvor mye beredskapsgruppen bruker Sæter er ikke tilgjengelig, men også militære spesialsoldater fra Rena leir fraktes til Sæter for praktisk øving siden de selv ikke har de samme trenings-fasilitetene i egen leir. Av sikkerhetsgrunner må også ansiktene til elevene sladdes ved presse-fotografering.
– Ingen av disse elevene vet hva de kan ende opp i av funksjoner senere i karrieren, forteller Campus-sjefen.
En dør skal brytes opp og studentene får en praktisk opplæring på Sæter om hvordan slikt skal foregåFoto: Bjørn Taalesen
Etter at Kongsvinger kommune som eiendomsbesitter fikk løst politihøgskolens ønske om utvidet sikkerhet, er det nå anlagt et nytt større sikkerhetsgjerde rundt hele det store gårdsrommet. Dette vil gi nye og større muligheter med hensyn til sikkerhet rundt opplæring. I den prosessen måtte derfor KIL skis langrennsanlegg på Sæter flyttes lenger opp i skogen bak Sæter gård. En kostnad kommunen har tatt, men som politihøgskolen over tid vil del-finansiere gjennom leieavtalen for kurssenteret. Et betydelig kontantbidrag ble satt inn i prosjektet av PHS. Fortsatt er ikke alt det tekniske ved de nye sikkerhetstiltakene endelig på plass, men Om ikke lenge vil gjerdeprosjektet inkludert ny veg rundt campus være ferdig, og Sæter framstå mer lukket fra omverden enn vi har sett til nå.
– Oppblomstringen vi har opplevd skyldes ikke minst det gode samarbeidet vi har hatt med kommunen, og det har betydd mye for velvilligheten derfra at Sæter kunne videreutvikles, mener Årflot.
Foreløpig er det enighet om en leieavtale fram til 2030, men med de store investeringer som er gjort de senere årene er det neppe slutt på Sæter om fem år.
Internasjonal interesse
Uten at det har vakt noen stor lokal oppmerksomhet har Sæter siste året utvidet sin virksomhet til nå også å omfatte utenlandsk kursvirksomhet i Kongsvinger. Her i byen har kanskje ikke så mange hørt om det internasjonale politibyrået Frontex. Alt tyder på at mange etterhvert vil vite hva Frontex egentlig er.
Mye tid brukes på en av de fire skytebanen til trening og omgang med våpen.Foto: Bjørn Taalesen
Byrået som ble etablert i 2004 har tusenvis av tilsatte i land rundt hele Europa. Hovedoppgaven er å ha en samlet europeisk innsats med godkjente grensekontrollører som i hovedsak brukes ved ytterpunktene av landene som er med i Schengen-avtalen. Byrået hadde i 2023 rundt 2100 ansatte og et budsjett på nesten 850 millioner Euro. De ansatte må igjennom kursing som på mange måter ligner kursingen norsk politi må gjennomføre. For å få godkjennelse må de ansatte årlig igjennom og godkjennes i bruk av tjenestevåpen, maktbruk og gjennomfører fysiske tester.
I tillegg får de opplæring i førstehjelp og gjennomfører scenariotrening i terrenget. For første gang har nå disse godkjenningene blitt gjennomført her i landet og stedet de har valgt seg er Sæter.
– Tilbakemeldingene vi har fått etter at de første ble kurset her er veldig hyggelige og positive. Det kan fort hende at denne delen av virksomheten vil øke på, mener Årflot.
Totalt har 142 nye kursdeltakere hver uke og 15 instruktører fått nærkontakt med de mange tilbudene Sæter gård har å tilby.
Det vil også kunne bidra til at Sæters plass i politiets utdanningsbehov blir ytterligere forsterket i årene som kommer.
Men så var det dette med hotellsenger da. Der har jo ikke denne byen vist seg like tilpasningsdyktig som det de ansatte ved Sæter har vist seg å være kanskje?