Vaksinen med AstraZeneca er satt på vent mens helsemyndighetene undersøker om det er en sammenheng mellom vaksinen og spesielle blodpropp-tilfeller. Det er ikke konkludert om det er en sammenheng.
Illustrasjonsfoto: Neill Hall
Dette er status for vaksineringen etter at AstraZeneca er satt på vent
Kongsvinger fortsetter denne uken vaksineringen av gruppe 3 opplyser kommunen på sine nettsider. Forrige uke fikk kommunen kun 40 nye doser til aldersgruppen 75-84 år. Antall doser denne uken oppgis til å være 280.
— I aldersgruppen 75-84 år, er det 1.595 personer som har folkeregistret adresse i Kongsvinger kommune. I tillegg er det noen få personer som har meldt seg i vaksinekø, som bor midlertidig i kommunen i denne aldersgruppen. Per i dag har vi vaksinert 584 personer i denne aldersgruppen, 114 av disse har ikke fått dose 2 enda, skriver kommunen.
Kongsvinger kommune fikk ingen nye doser til doser til aldersgruppen 75-84 år i uke 8 og 9, og kun vaksiner til dose 2. Kongsvinger mottar vaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer, noe kommunen har gjort helt siden den første vaksineleveransen kom i desember.
Det var først i slutten av februar at Kongsvinger mottok AstraZeneca.
I løpet av de tre siste ukene har Kongsvinger fått til sammen 300 doser med AstraZeneca som har gått til prioritert helsepersonell under 65 år. Disse har kun fått første dose, anbefalt intervall er på 9-12 uker for AstraZeneca.
FHI har for nå stanset videre utsendelse av AstraZeneca. De dosene som allerede er sendt, skal lagres lokalt.
Gransker sammenheng
Helsemyndighetene undersøker om det er en sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og spesielle blodpropp-tilfeller. Det er ikke konkludert om det er en sammenheng.
Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet (FHI) har laget en oversikt over hva som er vanlige bivirkninger etter vaksinasjon med AstraZeneca og hva vaksinerte bør være oppmerksom på. Kommunen viser til denne oversikten som kan leses her (link).
En kvinnelig helsearbeider som ble innlagt på sykehus med en spesiell blodpropp-tilstand etter vaksinasjon er død, opplyste statens legemiddelverk på en pressekonferanse mandag. Kvinnen var ansatt på sykehuset på Lillehammer.
Hun var blant tre helsearbeidere som nylig ble innlagt på Rikshospitalet på grunn av komplikasjoner knyttet til blodpropp, som er oppstått etter at de har fått AstraZeneca-vaksine. De to andre pasientene er fortsatt innlagt.
Alle de tre skal være relativt unge. Den avdøde kvinnen var under 50 år.
– Legemiddelverket presiserer at det dreier seg om et sjeldent sykdomsbilde. De har vært en svært uvanlig kombinasjon av lavt antall blodplater, blodpropp i små og store karr, samt blødninger. Noen tilfeller med lignende sykdomsbilde er blitt rapportert i flere andre europeiske land, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk på pressekonferansen mandag.
Legemiddelverket og FHI fikk også i forrige uke melding om et dødsfall etter vaksinering med AstraZeneca-vaksinen i Innlandet. Ifølge Tynset kommune var det en kvinne i 30-årene ansatt i helsetjenesten i kommunen som døde. På en pressekonferanse fredag, ble det opplyst om at dødsårsaken er hjerneblødning.
Det var først etter meldinger som kom torsdag om dødsfall i Danmark og andre land, at FHI besluttet å midlertidig stanse vaksineringen med AstraZeneca i Norge.
– Legemiddelverket har mottatt mange bivirkningsmeldinger de siste dagene. Per nå har vi ikke mottatt ytterligere meldinger om sjeldne, alvorlige tilfeller knyttet til blodpropp, blødninger eller lavt antall blodplater, opplyser Steinar Madsen.