HER BLIR BRITA ÆRESBORGER:

Kulturfigur gjennom 60 år, Brita Hanssen, blir utnevnt til æresborger av Kongsvinger av ordfører Eli Wathne.
Kulturfigur gjennom 60 år, Brita Hanssen, blir utnevnt til æresborger av Kongsvinger av ordfører Eli Wathne.

– Stolt, glad, ydmyk og lykkelig

Ordføreren utnevnte lørdag ettermiddag Brita Hanssen til æresborger av Kongsvinger. Det tok hun med begeistring.

Publisert Sist oppdatert

Brita Hanssen skulle etter planen fått Kongsvinger kommunes høyeste utmerkelse fra scenen, slik det passer seg en kulturaktør gjennom 60 år. Det satte korona en stopper for ved at livsglede-kabareten i Rådhusteatret ble avlyst.

En mindre seremoni med familien og lokal presse på besøk ble løsningen. Ordfører Eli Wathne fremførte begrunnelsen for utnevnelsen, slik den er vedtatt -enstemmig og med jubel- av byens politikere.

Ideell innflytter

– Brita er en rollemodell for alle oss andre som bor i Kongsvinger. Hun har bidratt og bidrar fortsatt til å gjøre en forskjell og sette preg på kommunen vår. Det gjør hun gjennom engasjement, kunnskap, hardt arbeid og en egen evne til å se det beste i mennesker. Det er en stor glede og ære å utnevnte Brita Hanssen til æresborger, innledet Wathne.

I den formelle teksten utpekes den nye æresborgeren som den ideelle innflytteren til Kongsvinger. Hun flyttet hit i 1963 med ektemannen Vidar. Da tenkte de å tilbringe et par år her.

– Neste år er det 60 år. Fordi vi har trives, vi fikk familie og nå vil også barn og barnebarn være her. For Kongsvinger er mulighetenes by, hvis man vil, og jeg har alltid sagt ja. Å si «ja» har gjort at jeg fått være med så mye forskjellig. Det har det vært hele tiden for meg. Flere burde si ja, sa hun.

Svømmehall-innsamling

Brita Hanssens gjentatte «ja» har gjennom årene satt preg på byen, oppsummerte ordføreren.

– Første gang da hun var med i revyen «Når storbyen våkner», og ved stiftelsen av Kongsvinger Amatørteater i 1967, der hun også er æresmedlem. Som journalist i NRK var hun en tydelig og positiv stemme for å fremheve Kongsvinger og Kongsvinger-regionen gjennom mange reportasjer, både i Hedmark-sendingen og TV-reportasjer. Hun har vært en meget aktiv bidragsyter til kulturlivet på mange områder, gjennom sin deltakelse i ulike foreninger, og ikke minst som den som startet aksjonen for innsamling av penger slik at Kongsvinger kunne få en skikkelig svømmehall gjennom «Svøm-84». Til sammen ble det samlet inn tre millioner kroner, minnet ordføreren om.

Hennes mange bidrag til lokalrevyer gjennom årene ble selvfølgelig nevnt, og i særdeleshet «Vekstsentervalsen» som var hennes første. Flere revy-sanger er utgitt på plate. Hun var også involvert i opprettelsen av foreningen «Byen Vår». Etter sin NRK-karriere holdt hun i mange år inspirasjons-seminarer over hele landet, og samlet materialet i boka «Du er fantastisk».

Brita Hanssen synes ordet "takk" blir for lite til å beskrive sine følelser om å bli utnevnt til æresborger av Kongsvinger.
Brita Hanssen synes ordet "takk" blir for lite til å beskrive sine følelser om å bli utnevnt til æresborger av Kongsvinger.

Nøkkel til byen

– Hun har gjort Kongsvinger kjent for mange. Hun er en viktig Kongsvinger-ambassadør og en viktig bidragsyter til kulturlivet her, fastslo ordføreren.

Æresbevisningen ble levert med en originaltegning av billedkunster Alf-Kaare Berg samt en symbolsk bynøkkel på plakett.

Hanssen sa seg målløs over utnevnelsen, i den forstand at hun ikke hadde forberedt en tale.

– Jeg har ikke funnet ord og tenkte det kanskje kommer noe til meg når jeg opplever dette øyeblikket først, forklarte hun.

– «Takk» blir litt oppbrukt og utistrekkelig. Det skulle vært noe helt annet ved en slik anledning, men jeg kommer ikke på annet enn en tusen, hjertelig takk. Jeg er stolt, veldig glad, ydmyk og lykkelig over at dere kan finne på dette. Dette er så stort og det er så flott at det skal noe til, i min alder, å tåle det, smilte den nyutnevnte æresborgeren.

Hundrevis av tekster

I et tilbakeblikk fortalte Brita Hanssen om sitt «roterom» hvor hun forgjeves hadde lett etter gamle manuskripter de siste dagene.

– Jeg har aldri tatt vare på dem, men det har blitt hundrevis. Men jeg husker den første, som jeg vant tekstkonkurransen til «Vekstsenter-valsen» med, husker Brita og nynner:

«Alle vekstsenter-planer

Langt flere enn vi aner

Skal gi oss en æra på ny

Livet pulserer

og aldri stagnerer

Vår festningsby».

Powered by Labrador CMS