Debatt

Gjertrud Nordal (H).

«Kan ikke lukke øynene for russetiden»

Gjertrud Nordal

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Fylkestingsrepresentant Høyre Innlandet

Jeg ser ofte debatten på NRK. Kanskje aller oftest som bakgrunnsstøy mens jeg egentlig holder på med andre ting.

På fredag så jeg torsdagens debatt i reprise, og jeg har aldri latt meg klistre så mye av Fredrik Solvang og alle deltakerne som var invitert i studio.

Debatten handlet om russetiden og hvordan den har utviklet seg. I studio sto en ungdom og fortalte hvordan han hadde fått innpass på en russebuss, men senere blitt kastet ut.

Ved siden av sto moren hans, og sammen fortalte de om noe av det tøffeste de har opplevd.

Audition

Det er ikke så veldig mange år siden jeg var russ selv. Det er såpass få år siden at jeg egentlig ikke bør bli overrasket over ukulturen som har blitt normalisert i forbindelse med russetiden.

Jeg ble tidligere i vår fortalt at det var helt normalt å måtte stille på auditon hvor noen skulle vurdere om du skulle få innpass i en russebuss.

Denne type auditon innebar at du skulle vise en jentegjeng at du er god til å flørte, og basert på dette skulle vurderingen tas. Jeg har i ettertid skjønt at dette er ganske normalt, og ikke minst normalisert.

Kan ikke lukke øynene

Innlandet fylkeskommune eier de videregående skolene.

Det innebærer at vi har ansvar for elevene fra de er 16 til de er 19 år. Som utdanningspolitiker på fylket er jeg brennende opptatt av hvordan vi skal rekruttere flere til yrkesfag næringslivet trenger, hvordan vi skal få flere til å fullføre og at skolene våre er bra.

Det som likevel engasjerer meg aller mest, er at elevene våre har det bra de tre årene de går på videregående. For alt henger sammen med alt – har du det bra, presterer du også bedre.

Å være 16 år er ikke en dans på roser – tvert i mot er det kanskje den mest sårbare perioden man vil oppleve i løpet av livet. Da gjør det vondt å tenke på at russetiden gjør at mange opplever utenforskap allerede fra starten av vg1.

For vi vet at dette foregår rundt lunsjbordet i kantina, på sosiale medier og i det hele tatt preger det hele hverdagen til elevene.

Facebook-gruppen «foreldre på 2020-tallet» har på kort tid fått 2000 medlemmer.

Der etterlyses det konkrete tiltak fra myndigheter, holdningsendringer og mer politisk styring.

Vi som skoleeier bør og kan gjøre mer for å rydde opp i det som har utviklet seg fra å være en hyggelig feiring på slutten av vg3, til en mental berg- og dalbane for mange i alle tre årene de går på videregående.

Utfordrer fylkesordføreren

I forbindelse med neste fylkesting 26. april har Nordal sendt inn følgende spørsmål til fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap):

  1. Hva er status på arbeidet som gjøres opp mot en tryggere og mer inkluderende russefeiring?
  2. Hva er de målrettede tiltakene vi som skoleeier gjør for at russetiden og alt rundt oppleves positivt for alle?
  3. Hvilke konkrete tiltak har skolene for å sørge for at russetiden er for alle, og ikke bare de som deltar på russebuss?
  4. Kan vi som skoleeier gjøre mer for å innfri ønskene til foreldregruppen?
Powered by Labrador CMS