Andreas Treiborg (t.v.), Kristian Skyrudsmoen og Aina Fuglestad var tre av dem som kom var på plass tirsdag. Denne julen har Stedet fått en real oppsving i arrangementer.
Andreas Treiborg (t.v.), Kristian Skyrudsmoen og Aina Fuglestad var tre av dem som kom var på plass tirsdag. Denne julen har Stedet fått en real oppsving i arrangementer.

På Stedet møtes ingen med fordommer – det gleder mange nå i julen

Frelsesarmeens nye plass Stedet har fått en skikkelig oppsving denne julen. Her møtes mange med forskjellig bakgrunn til følelsen av samhold og en bedre fremtid.

Publisert Sist oppdatert

Denne julen fikk Frelsesarmeen ekstra midler til utvidet åpning på Stedet. Stedet er et lavterskel ettervernstiltak for rusfrie og personer med andre utfordringer, som for eksempel psykisk helse.

Denne julen blomstrer Stedet opp som en møteplass for mange som vil gå en lysere fremtid i møte. Femte juledag dreide det seg om foredrag med Leif Munkelien. Han er grunnlegger av Metalheads Against Bullying.

Han brukte foredraget til å fortelle om hvordan mobbing kan begynne så tidlig som i barnehagen, og hvordan det ødelegger selv voksne mennesker.

Mange historier og erfaringer

Mange på Stedet kunne leve seg inn i Munkeliens foredrag, om hvordan mobbing får enkeltpersoner ut av balanse og inn i farlige mønstre, som selvskading og rus.

Gruppa Metalheads Against Bullying har vært aktive i fem år, og har på sin Facebook-gruppe nesten 10.000 medlemmer bosatt i mange forskjellige land.

Kontaktnettet til Munkelien er stort og historiene han har hørt er mange.

Gruppa ønsker å nå ut til alle som trenger noen å prate med, også de som ikke liker metal.

Leif Munkelien syntes det var fint å kunne holde foredrag på Stedet 29. desember. Her i lag med Monika Skaalerud fra Frelsesarmeen.
Leif Munkelien syntes det var fint å kunne holde foredrag på Stedet 29. desember. Her i lag med Monika Skaalerud fra Frelsesarmeen.

– Den yngste jeg har pratet med som ønsket å dø var seks år, fordi det var så vondt å leve. I dag har hun det heldigvis mye bedre, var noe av det Munkelien fortalte.

Gjorde inntrykk

Blant de som møtte opp på foredraget var Andreas Treiborg, Kristian Skyrudsmoen og Aina Fuglestad. De ønsker ikke å gå nærmere inn på egne erfaringer og bakgrunn, men foredraget falt godt i smak.

– Jeg synes det var veldig bra. Det er vanskelig å si hva jeg likte best, for det var egentlig hele pakka, oppsummerer Fuglestad.

Ved jevne mellomrom kommer de til Stedet.

– Jeg stortrives her. Det er et veldig godt samhold, hvor vi har det sosialt og veldig fint, sier Treiborg.

Han jobber også på Stedet, og gleder seg til fortsettelsen.

– Vi bruker det som møteplass. Så møtes vi også gjennom Pedalkraft (Frelsesarmeens sykkelgruppe, jour. anm.), sier Skyrudsmoen, som beskriver Stedet som en plass med stor høyde under taket.

Godt besøkt

Maksgrensen er riktignok 20 gjester om gangen i disse tider, men ut ifra det utgangspunktet er Frelsesarmeen veldig godt fornøyde med hvordan julen har gått sin gang dette året.

– Det har blitt som vi håpet. Oppmøtet har vært litt opp og ned, men andre juledag var vi veldig godt besøkt, da Roy Lønhøiden hadde konsert hos oss, sier Håvard Monsen i Frelsesarmeen.

På Stedet hos Håvard Monsen og Monika Skaalerud er det lav terskel for å møtes og bygge nye nettverk.
På Stedet hos Håvard Monsen og Monika Skaalerud er det lav terskel for å møtes og bygge nye nettverk.

Programmet i julen og over nyåret inneholder måltider, bordtennis, quiz og så videre. På Stedet vil de legge til rette for noe for enhver smak. Femte dag jul var det altså Metalheads Against Bullying med Leif Munkelien som sto på programmet.

– Metalheads passer veldig godt inn her. Vi ønsker å treffe rus og psykiatri, og mye av bakgrunnen til dette er blant annet mobbing. De gjør en kjempejobb, mener Monika Skaalerud i Frelsesarmeen.

På Stedet skal man kunne bygge nye nettverk og stå i den rusfrie hverdagen i lag. Som et nytt bein å stå på, beskriver Monsen det.

– Det handler om å ha et sted å gå til. Det er mange som ikke har noe annet nettverk enn gamle rus-venner. Da er det veldig viktig å ha et rusfritt tilbud å gå til, og danne et nytt nettverk, sier Skaalerud.

Powered by Labrador CMS