Debatt

På klesbyttedagen kan både store og små fornye garderoben gratis og miljøvennlig. Bildet er fra en av Naturvernforbundets tidligere klesbyttedager.
På klesbyttedagen kan både store og små fornye garderoben gratis og miljøvennlig. Bildet er fra en av Naturvernforbundets tidligere klesbyttedager.

Forny garderoben gratis og miljøvennlig

Kim Aastangen

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Leder av Naturvernforbundet i Glåmdal

Klær er et miljøproblem. Både store arealer og betydelige mengder av vann og kjemikalier går med til å produsere klær. Likevel har mange av oss stadig lyst til å fornye garderoben. Nå kan du gjøre det miljøriktig på Naturvernforbundets klesbyttedag, lørdag 30. september.

Gjenbruk

Gjenbruk er den mest miljøvennlige måten å fornye garderoben på. Hvis vi fyller klesskapene med fabrikknye klær, er vi like langt. Klimaet og miljøet rammes. Hvis du ikke vil bruke et plagget mer, er det kanskje noen andre som vil det. Om plagget brukes dobbelt så lenge, kan miljøfotavtrykket bli halvert.

Miljøvennlig

Faktisk kommer så mye som åtte prosent av de globale klimagassutslippene fra tekstilproduksjon, og det er mer enn de samlede utslippene fra fly- og båttransport. Dessuten er mange tekstiler lagd av plaststoffer, og avgir mikroplast ved både bruk og vask.

I 2022 ble det arrangert 230 klesbyttefester over hele landet, og 96 000 plagg byttet hender. Hvis vi antar at alle som bytter, gjør det istedenfor å kjøpe nye plagg, førte fjorårets klesbyttedag til at vi sparte 62 tonn kjemikalier, 576 tonn karbondioksid og over 121 millioner liter vann.

Klesbytting for alle

Klesbyttedagen er for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte. Klærne du bytter inn, vil få et nytt liv i en annens klesskap. Og tilsvarende for sko, som også kan byttes på klesbyttedagen. Naturvernforbundet vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Alle voksne og barn kan være med på klesbyttedagen.

Naturvernforbundet i Glåmdal og samarbeidspartnere arrangerer klesbyttedagen på lørdag 30. september i Gågata på stasjonssida, Kongsvinger.

Bli med på å bremse overforbruket. Kom til klesbyttedagen. Ta med deg inntil sju bytteplagg. Gjør en forskjell for miljøet.

Powered by Labrador CMS