Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferanse om koronasituasjonen.
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) på pressekonferanse om koronasituasjonen.

Koronasertifikatet trolig klart neste fredag – fullvaksinerte slipper karantenehotell

– Et koronasertifikat i Norge er trolig på plass og klar til å bli tatt i bruk fra 11. juni, opplyser helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

På regjeringens pressekonferanse onsdag sa Høie at koronasertifikatet til innenlands bruk skal være klart 11. juni.

Det vil være to ulike visninger for koronasertifikatet: En enkel visning for innenlands bruk og en for grensepassering i EU- og EØS-området.

Regjeringen opplyser at det er hensynet til personvern som er årsaken til at koronasertifikatet deles i to.

Ved innenlands bruk vil det sjelden være nødvendig å vise annen informasjon enn at koronasertifikatet er gyldig. Koronasertifikatet ligger på helsenorge.no og kan lastes ned på mobil eller skrives ut.

Europeisk løsning i juli

– Det er viktig for meg å understreke at koronasertifikatet ikke skal brukes til å sette begrensninger. Det skal brukes til å gi lettelser. For eksempel at man kan delta på større arrangementer enn hva som er tillatt uten bruk av koronasertifikat, påpeker Høie.

Den felles europeiske løsningen vil sannsynligvis være klar i starten av juli. Personer med et norsk digitalt sertifikat kan bruke dagens løsning ved innreise på grensen allerede fra torsdag 3. juni.

– EU krever mer informasjon for kryssing av grenser, og det er behov for å kunne skille status for vaksine, test og gjennomgått sykdom fra hverandre. Det vil være nødvendig å vise for eksempel vaksinenavn, antall vaksinasjonsdoser og vaksinasjonsdato. Derfor lager vi en utvidet del av koronasertifikatet til denne bruken, sier Høie.

Fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige

Regjeringen fraråder fortsatt alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Dette reiserådet gjelder til 1. juli og vil bli vurdert på nytt innen da. De som velger å reise, må selv sette seg inn i reglene for karantene og smittevern i det landet de skal til. Det vil variere fra land til land.

Slipper karantenehotell

Høie informerte også om at fullvaksinerte fra og med torsdag vil slippe å oppholde seg på karantenehotell ved innreise til Norge, men kan gjennomføre karantenen hjemme.

Den midlertidige ordningen trer i kraft torsdag klokken 12 og varer fram til sertifikatet med QR-koder er på plass.

Ordningen innebærer at man kan ta karantenen hjemme eller på annet egnet sted, hvis man kan dokumentere på helsenorge.no at man er vaksinert eller har hatt covid-19 de siste seks månedene.

– Papirutskrifter eller andre lands dokumentasjon er ikke verifiserbare og da man på karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Høie sier at det trolig blir flere som vil reise etter endringene.

– Da er det viktig å understreke de rådene vi har om å fortsatt unngå unødvendige reiser, og hvis du likevel velger å reise må du være forberedt på lange køer på grensen. Vi har fortsatt grensekontroll og testing og politiet har ikke ubegrenset kapasitet, sier Høie.

De som allerede er på karantenehotell og kan dokumentere at de er vaksinerte eller har vært smittet, kan fra og med torsdag ta resten av karantenen hjemme.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS