Vaksinasjon i Kongsvinger kommune med skilting til Holthallen

Forventer å begynne på ny vaksinegruppe over påske

Over 1300 personer er fullvaksinert i Kongsvinger, og kommunen ser for seg at de begynner på ny gruppe rett over påske. Dette er status på koronasituasjonen akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

Under torsdagens kommunestyremøte orienterer rådmann Lars Andreas Uglem om koronasituasjonen. Der snakket han blant annet om vaksinestatus for Kongsvinger.

— Denne uken er vi over halvveis i gruppe tre, vi begynner å nærme oss å ha vaksinert ferdig denne gruppa. Vi forventer å begynne på gruppe fire uken etter påske, sier rådmann.

Gruppe fire er 65-74 år og samtidig personer mellom 18 og 64 år med sykdommer/tilstander med høy risiko for alvorlig sykdomsforløp.

— Vaksineringen går ikke i det tempoet som vi så for oss og håpet på innledningsvis. Det tar litt lenger tid. Det går sakte men sikkert fremover, sier Uglem.

Antall personer vaksinert med andre dose er 1301 i Kongsvinger frem til torsdag 25. mars. Det viser oppdaterte tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister SYSVAK. De som har fått andre dose inngår i antallet over de som har fått første dose, 2225 personer er registrert vaksinert med første dose.

En krevende situasjon

— Under forrige ukes formannskapsmøte kunne jeg melde om en rolig inngang på smittesituasjon i 2021. Samme kveld tikket det inn smittetilfeller også i Kongsvinger. Dette er en situasjon som endrer seg relativt raskt, sier Uglem.

— Situasjonen nå er at vi har et økende smittetrykk, men vi har bedre oversikt denne uken enn vi hadde forrige uke. Vi skal være veldig forsiktige med å si at vi har god kontroll, situasjonen kan endre seg fort, men vi har god oversikt nå. Det jobbes bra i Kongsvinger med smittesporingsarbeid og vi er helt avhengige av TISK-strategien.

Testing, isolasjon, smittesporing og karantene og en forsterket variant av dette kan føre til at mange settes i karantene og ventekarantene.

— Det som har vært krevende med de siste koronatilfellene vi har hatt, har vært at det nesten er like mange smitteveier som antall smittede. Det er krevende når man jobber med smittesporing.

Uglem viser også til hvordan nærliggende kommuner til Kongsvinger har hatt økt smittetrykk over tid. Dette har blant annet ført til at testkapasiteten på Ahus har vært under press.

— Det betyr at de prøvene som Kongsvinger sendte forrige torsdag og fredag, tok 3-4 dager før vi fikk svar på. Det gjør det også krevende for smittesporerne.

Denne uken er det så langt meldt om tre nye smittede i Kongsvinger, med ukjent smittevei. Rådmannen påpeker at det nå er den britiske varianten av koronaviruset som dominerer rundt om i landet.

— Det er denne varianten vi antar at våre smittede har også her. Det er en variant som smitter lettere og derfor er det så viktig at vi reagerer hurtig ved smitteutbrudd, med målrettet og hurtige tiltak.

— Situasjonen både i Kongsvinger og hele regionen førte til at vi hasteinnførte to lokale forskrifter forrige uke, som behandles som en sak dette kommunestyremøtet. Den ene forskriften er at de videregående skolene er på rødt nivå, den andre er påbud om munnbind på kollektivtransport. Dette gjelder fem til og med 7. april.

— Alt i alt er det en krevende situasjon vi står i, oppsummerer rådmann.

Powered by Labrador CMS