Ingunn Haugsbø Gulli (t.v.), Roy Gunnar Bjørnstadbråten Holt og Mette Anderssen i besøkskontrollen på Kongsvinger sykehus.
Ingunn Haugsbø Gulli (t.v.), Roy Gunnar Bjørnstadbråten Holt og Mette Anderssen i besøkskontrollen på Kongsvinger sykehus.

Sykehusbesøk har skapt debatt – derfor må du ikke ha munnbind

Stadig flere kommuner anbefaler bruk av munnbind i visse situasjoner. Men ved Ahus Kongsvinger sykehus er det fortsatt frivillig blant de besøkende. Det skaper debatt.

Publisert Sist oppdatert

I Mitt Kongsvingers gruppe på Facebook har diskusjonen gått de siste dagene om hvorfor det ikke er påbud om bruk av munnbind på sykehuset, slik mange opplever at det er i en rekke andre sammenhenger lokalt, regionalt og nasjonalt.

Blant annet anbefaler Kongsvinger kommune bruk av munnbind på offentlig transport og i situasjoner der man ikke kan opprettholde avstand på én meter.

Ved Ahus, som Kongsvinger sykehus er en del av, følger man retningslinjene fra Folkehelseinstituttet og samme praksis som sykehusene i Helse Sør-Øst. Der anbefales det ikke slik bruk av munnbind.

Ulik praksis i kommune og på sykehuset

Hvorfor følger ikke sykehuset samme anbefalinger som kommunen gir til sine innbyggere?

— Ved Ahus er det adgangskontroll, og vi er derfor ikke å regne som et offentlig sted. For besøkende og ved besøk til poliklinikk er det fremdeles frivillig å bære munnbind. Personer med luftveissymptomer eller eksponering for covid-19, som likevel må oppholde seg på sykehuset, benytter munnbind. Smitte fra asymptomatiske personer forebygges gjennom basale smittevernrutiner. Det skal holdes 1-2 meters avstand når det er mulig, og god hånd- og hostehygiene skal overholdes, forteller sykehusdirektør Mette Anderssen.

Videre forteller sykehusdirektøren at ved prosedyrer som innebærer fare for dråpedannelse, skal de ansatte benytte ekstra og anbefalt beskyttelsesutstyr.

Besøkskontroll og basale smittevernregler

Alle som skal til undersøkelser eller planlagte innleggelser får i forkant av sykehusbesøket en SMS med spørsmål om kjente luftveissymptomer, om man har vært på besøk i utlandet, samt om man har hatt kontakt med personer som har fått påvist korona.

Siden koronautbruddet i mars har også sykehuset hatt besøkskontroll, hvor alle besøkende må avtale besøk på forhånd.

— Det er de basale smittevernreglene som er de viktigste, god håndhygiene, holde avstand samt å holde seg hjemme dersom man ikke er frisk, sier Ingunn Haugsbø Gulli, avdelingsleder ved akuttmedisinsk avdeling og gyn/føde-avdelingen på Kongsvinger sykehus.

Frivillig med munnbind for besøkende

Er det aktuelt å innføre påbud om munnbind for besøkende?

— Det er ikke noe krav om at besøkende må benytte munnbind inne på sykehuset. Dersom Folkehelseinstituttet endrer sine anbefalinger, så vil også vi endre vår praksis, sier sykehusdirektør Mette Anderssen.

Powered by Labrador CMS