De siste sekkene med importert ved fikk bein å gå på før helga, forteller daglig leder Jan Trøbråten hos Ny Vekst og Kompetanse.
De siste sekkene med importert ved fikk bein å gå på før helga, forteller daglig leder Jan Trøbråten hos Ny Vekst og Kompetanse.

Vedsekkene forsvinner fort: – Nå er det snart tomt

Årets ved-produksjon var utsolgt før jul. Før helgen forsvant også de siste sekkene med importert ved.

Publisert

– Nå er det snart tomt, sier daglig leder Jan Trøbråten ved Kongsvingers største vedutsalg, Ny Vekst og Kompetanse på Langeland.

De siste vedsekkene får bokstavelig talt bein å gå på.

Tomt før jul

– Dette er importert bjørk fra Baltikum. Folk sier det er hard og tørr ved som gir mye varme, sier Trøbråten og ser mot taket i den nesten tomme ved-hallen.

– Her var det fullt til oppunder taket i høst, husker han. De siste ved-pallene som står spredt i lokalet er bestilt bort.

– Vi produserer rundt 15.000 sekker i året. I år var vi tomme omtrent ei uke før jul, forteller Trøbråten. Rushet startet i september da det ble oppmerksomhet om de sterkt økende strømprisene.Tomt før jul

– Da gikk det 5.500 vedsekker på kort tid.

Slutt med import

Attføringsbedriften er godt kjent etter å ha vært i drift i flere tiår. Markedet har holdt seg stabilt også etter at varmepumper ble mer vanlig.

– Folk fyrer med ved i tillegg, er Trøbråtens konklusjon. – Men denne vinteren har det vært spesielt. Folk begynte å hamstre, og leverandørene i Oslo-området gikk tomme mye tidligere enn vanlig. Da de fylte opp lagrene igjen, økte også prisene kraftig. Dermed reiste folk hit for å handle ved. Vi har hatt mange flere kunder enn vanlig fra utenfor vårt distrikt, særlig Romerike og Oslo, sier han.

– Løsningen er import?

– Det har vi gjort, men ikke nå lenger. Vi tok inn tre containere fra Baltikum. De siste 15-kilossekkene fra den leveransen forsvinner ut nå, prisen ligger litt høyere enn vanlig for at vi ikke skal tape penger på det. Da vi etterspurte en ny leveranse hadde prisen økt ytterligere fordi fraktprisene til leverandøren har økt. Da sa vi nei.

– Så da blir det tomt her?

– Neida. Nå har vi nettopp fått en leveranse med tørrgran som vi hogger opp. Det blir løsningen videre, svarer Jan Trøbråten i Ny Vekst og Kompetanse.

Powered by Labrador CMS