Merethe og Jon-Birger er for tredje gang kåret til Norges beste formeringsbesetning.

De har Norges beste formeringsbesetning

I konkurranse med andre tilsvarende svinebesetninger i landet, er Merethe Lie (52) og Jon-Birger Hangaard (54) på Roverud nok en gang kåret til Norges beste formeringsbesetning hos organisasjonen Norsvin.

Publisert Sist oppdatert

På gården Nordre Eik er det to glade firbeinte som møter oss i døra, dachsene Frida og Milly. Vel så glade er eierne deres, svinebøndene Merethe Lie (52) og Jon-Birger Hangaard (54).

— Vi jobber for å få gode resultater. Da er det gøy å få det til gjentatte ganger, sier Merethe.

— Dette var veldig moro. Vanligvis har vi et avlsbesetningsmøte i året som går over to dager, så er det festmiddag og premieutdeling på kvelden. Hovedmålet er at kundene våre skal være fornøyde, prisen er en god bonus, sier Jon-Birger.

De tre store førsteplassene foran, og de tre små grisene bak

Det ble naturligvis ingen storstilt feiring i år, men årets avlsbesetningsmøte ble avholdt digitalt.

Overraskelsen og gleden var derfor stor da prisutdelere i forrige uke kom til Roverud, rullet ut rød løper og overrakte Merethe og Jon-Birger førsteprisen på formeringsbesetning, den tredje i rekken for deres del.

—Enkelt forklart produserer vi den purka som norske bruksbesetninger bruker for å produsere slaktegris, sier Merethe.

— Hvis vi ser hele den norske avlen som en pyramide med foredlingsbesetning øverst, kjøper vi purker fra foredlingsbesetninger. Dette er renrasede landsvin som bedekkes. Resultatet er brukspurken, en hybridpurke, som vi selger videre igjen til bruksbesetninger, sier Jon-Birger.

Hybridpurken bedekkes igjen med en tredje griserase, før det endelige resultatet med varen som går ut i butikken.

—Vi er en brikke i et stort puslespill, sier Merethe.

30 år med svinebesetning

Bøndene måles på produksjonsresultater og de egenskapene man vil ha med videre for å til slutt få den mest økonomiske og beste slaktegrisen.

Norsk avl er verdensledende, norsk landsvin regnes for å være verdens beste purke. Jon-Birger og Merethe kjøper for øvrig purker fra Tonje og Jan Botilsrud på Grue, som for 12. gang er kåret til Norges beste landsvin.

Det er et godt og nært miljø for svinebønder i distriktet og landet ellers, forteller de.

For det er viktig å ha interesse for svin. Det faste arbeidet i fjøset er morgen og kveld, men det er ikke mange dager som består kun av dette.

—Vi lever og jobber i en slags syv-ukers periode, med forskjellige arbeidsoppgaver som gjentas hver uke, sier Merethe.

Hos dem er det digitale vel så viktig som «arbeidet ute på jordet». Som formeringsbesetning må de registrere bedekking og hver eneste gris på individnummer i et dataprogram.

Formeringsbesetning har Merethe og Jon-Birger vært siden 2015, men Jon-Birger har jobbet på gården med gris siden 1988, den gang gikk det i slaktegris. Merethe er opprinnelig fra Oslo og flyttet til Roverud i 1995.

I dag er det hovedsakelig de to som jobber på gården, men de har også en sønn som tar arbeidet en helg i måneden.

— Kundene vi leverer til er helt avhengig av at vi gjør alt riktig med livdyra, det er små marginer og viktig å være nøye og motivert for arbeidet, sier Jon-Birger.

Og med tre førsteplasser, en andreplass i fjor og syvende plass det aller første året som formeringsbestning taler resultatene for seg selv.

Jon-Birger har jobbet på gården med gris siden 1988. I 2015 ble de formeringsbesetning.
Powered by Labrador CMS