VEDOVNER BLIR REVET VEKK:

Høyere strømpriser gir høyere etterspørsel etter ved og vedfyrte ovner og peiser, konstaterer butikksjef Monica Berg hos Hedmur i Kongsvinger.

Rekord-år for peisbutikk

Dyrere strøm gir rekordhøy etterspørsel etter vedovner og peiser. Korona-pandemien forsinker leveringen og øker prisene.

Publisert

Kombinasjonen vinter og høye strømpriser har satt fart på markedet for vedfyring. Kongsvingers eneste faghandel for peiser og vedovner, Varmefag Kongsvinger som er en del av Hedmark Murmesterforretning (Hedmur) på Rasta, forteller om sterk i økning i etterspørselen. I takt med at salget av ved har økt.

– Mange flere handler på impuls og vil helst ha levering på dagen, sier butikksjef Monica Berg.

Årsaken er at strømfyring har blitt vesentlig dyrere på kort tid. Fagfolk regner med at energikostnaden med vedfyring i gjennomsnitt er omtrent en fjerdelel enn hva de koster å fyre med strøm.

– For eksempel har vi hatt nesten en tredobling i salget av klebersteinsovner, opplyser Berg.

Leverandørene har korona-problemer som forsinker leveringen til peis- og ovnbutikken til Monica Berg. Dermed blir også noen av utstillingsmodellene solgt.

Lengre levering og prisøkning

Butikken på Rasta satte omsetningsrekord i 2021.

– Vi har også bra fart inn i 2022, røper Berg.

Korona-pandemien har i liten grad påvirket butikkdriften. Det er god plass i lokalene. Men leverandørene har korona-problemer som gjør at leveringstiden er lengre enn normalt og prisene på peiser og ovner vil øke i år. De største produsentene er i Sverige og Danmark.

– Vi ser at noen av våre leverandører sliter fordi fabrikkene har mindre arbeidskapasitet som følge av korona-pandemien. Vi har et utvalg av de mest populære produktene på lager, men det begynner å bli litt utplukket. Vi har allerede levert noen av utstillingsmodellene for å dekke etterspørselen, forteller butikksjefen.

Hun legger til at hun er optimistisk med tanke på 2022 og at dette vil bedre seg.

Prisøkningen på ovner og peiser vil i år være mellom fem og ni prosent på de aller fleste modellene.

Ingen peis i bobilen

Hedmur har totalt 30 ansatte fordelt på flere avdelinger. To ansatte er heltids montører.

– Vi driver også en del rådgivning, det er mange handy folk som monterer selv. Det er fullt lov, så lenge det blir godkjent av feieren før det tas i bruk. For ordens skyld hender det at vi må rette opp i feil monteringer, forteller Berg.

Med dagens utvalg av varmekilder for hus og hjem holder fortsatt vedfyring stand. Hos Varmefag legger man vekt på at knitrende peisfyring også er kultur og tradisjon.

– Det blir liksom ikke det samme å samle seg rundt varmepumpa, smiler Berg.

Den tekniske utviklingen gavner både økonomien og miljøet. Det er folkelig sagt slutt på å fyre for kråkene. Moderne, rentbrennende vedovner har høyere forbrenningstemperatur og er konstruert slik at de gir mye mer varme i huset og mindre forsvinner opp pipa. Miljøutslippene er også redusert. Design og trender utvikler seg stadig. Klebersteinsovner er nevnt, de har har svært gode egenskaper for lagring av varme.

– Siste skrik innen design er takhengt peis, designet av Bordelet, forteller butikksjefen.

– Hva er den underligste forespørselen fra året som gikk?

– Oi. Det må være han som stakk innom med bobilen med ønske om å installere peis og pipe.

– I bobilen?

Hedmark Murmesterforretning har god plass i butikken på Rasta og har kunnet holde noenlunde normalt åpent under korona-pandemien, forteller butikksjef Monica Berg.

– Ja. Han fikk nei, forteller butikksjef Monica Berg hos Hedmur i Kongsvinger.

Powered by Labrador CMS