Starter vaksineringen av gruppe fem

Over 5.000 personer er vaksinert med første dose i Kongsvinger, og en ny vaksinegruppe står for tur. Nå økes også intervallet mellom første og andre dose.

Publisert

Folkehelseinstituttets tall per mandag 3. mai viser at 5.413 personer er registrert vaksinert med første dose i Kongsvinger, og 1.636 personer med andre dose. Det kan være noe forsinkelser i registreringen.

På sine nettsider opplyser kommunen at de denne uken starter på ny vaksinegruppe, gruppe 5: Alder 55-64 år med underliggende sykdommer/tilstander. Kongsvinger får 714 vaksinedoser denne uken.

Øker intervallet mellom dosene

Forrige uke besluttet regjeringen å øke intervallet mellom første og andre vaksinedose med Pfizer eller Moderna. FHI har data som viser at mRNA-vaksinene gir over 80 prosent beskyttelse etter første dose.

– Vi har sett at ny informasjon og data viser at mRNA-vaksinene gir over 80 prosent beskyttelse etter første dose. Vi føler oss ganske sikre på å forlenge intervallet mellom vaksinedosene fra seks til tolv uker for alle aldersgrupper under 65 år uten underliggende sykdommer, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til NTB.

Anbefalingen trer i kraft fra og med mandag 3. mai og vil ikke ha tilbakevirkende kraft. Det betyr at de som har fått første dose, og har fått time til andre dose, beholder timen.

– På grunn av den nye dataen som foreligger, ser vi nå på om folk som har fått første vaksinedose for minst tre uker siden, skal få de samme lettelsene som fullvaksinerte, sier Bukholm.

Forlengelsen av dose-intervallet får også betydning for vaksinefremdriften. Endringen vil føre til at personer i alderen 18 til 45 år vil kunne få tilbud om vaksine opptil fem uker tidligere enn forventet i det mest nøkterne vaksineringsscenarioet.

– Denne gruppen har ventet å få tilbud om første vaksinedose i august, men kan nå forvente første dose i løpet av juli måned, forteller Bukholm.

Powered by Labrador CMS