Kommentar

Trist og pinlig om vi sitter hjemme

Torsdag kveld opptrer en verdensstjerne i denne byen. Fiolinisten Charlie Siem spiller normalt kun på de aller største klassiske musikk-scenene rundt om i verden. Denne torsdagskvelden har han sagt ja til å stille opp med vennen Håvard Gimse i en unik konsert i Vinger kirke. Problemet er bare at folk i denne byen ikke bryr seg og heller sitter hjemme.

Det føles både trist og litt pinlig at det før helgen var solgt 150 billetter av de 400 det er plass til i Vinger kirke. Jeg er redd det sier litt om både hvem vi er, og hva som er mulig å få til i denne byen. Det er trist for jeg tror mange faktisk ikke forstår hva de kunne fått oppleve.

Selv er jeg ikke i nærheten av å være interessert eller opptatt av klassisk musikk. Men da jeg fikk høre om denne torsdagskvelden var jeg raskt ute og skaffet meg en overraskende rimelig billett. Jeg trodde det var nødvendig å være tidlig ute, og at denne konserten ville være raskt utsolgt. Så feil kan en ta.

Dette er litt som om Paris SG og Barcelona hadde valgt å spille en kamp i denne byen.

Selvsagt er det egentlig umulig å sammenlikne en klassisk konsert med noe annet. Men jeg har lekt litt med tanken om dette hadde handlet om fotball. Det å oppleve Charlie Siem med sin fiolin som har en antatt verdi på over 150 millioner kroner, ville kanskje ha vært som om Paris SG og Barcelona skulle ha bestemt seg for å spille en kamp her i byen. Da ville nok ikke en herværende lokalavis ha nøyd seg med de seks linjene med forhåndsomtale som de til nå har ofret på Siem-begivenheten.

I all rettferdighetens navn må det innrømmes at det aldri før har vært så mange tilbud og arrangementer lokalt på kort tid som akkurat nå. Frislippet etter pandemien har skapt en tsunami av alt på en gang. Selv kulturfolket innad kniver etter oppmerksomhet om dagen. Kulturkjennere jeg har spurt innrømmer alle at det å samle 150 personer i kirken en torsdagskveld slettes ikke er så verst. Nå har vel heller ikke markedsføringen av konserten vært av det imponerende slaget. Så det finnes kanskje noen forklaringer.

I et forsøk på å bidra til å informere om hvem denne fiolinisten er, har vi i Mitt Kongsvinger kjøpt rettighetene til en dokumentarfilm som er laget om Charlie Siem.

Kanskje kan noen ved å kikke litt på den dokumentaren få en følelse av hvilken helt spesiell opplevelse det innbys til denne torsdagen?

For det er å håpe at litt flere oppdager hvem Charlie Siem egentlig er, og vet å benytte kanskje den eneste muligheten de kan ha håp om å få oppleve ham i en live-konsert noen gang.

For det kan da ikke være slik at det må være en Rune Rudberg-opptreden i pausen for å få dratt folk opp av sofaen i denne byen?

Powered by Labrador CMS