Kommentar

Foreldrene som sparker seg selv

Vet du som forelder egentlig hva du gjør når du sender ungen din på skoleveien på en motorisert sparkesykkel? Selv er jeg blitt alvorlig bekymret for snart å kollidere med en av disse purunge galningene som i økende grad raser av gårde midt i veien totalt uten trafikk-forståelse.

Elektriske sparkesykler har i lang tid vært omdiskutert. I de store byene har en overmettet marked og syklister med promille skapt voldsomt engasjement. Her i byen har politikerne foreløpig sagt nei til et kommersielt tilbud om leiesykler. Så fyllekjøringen og henslengte sykler behøver vi ikke å bekymre oss for.

Men vi er i ferd med å få en ny side av utfordringene med nymotens utvikling og håndteringen av den. Nå er det i ferd med å bli skremmende vanlig å se stadig flere og stadig yngre skoleunger som ikke lenger vandrer gatelangs. For nå har stadig flere de yngste fått overbevist sine foresatte om at sparkesykkel er det eneste måten å komme seg til og fra skolen på.

De durer i vei uten kunnskap om trafikkreglene

De durer i vei, de fleste uten hjelm, og viser at de fleste har svært begrenset kunnskap om trafikk-regler og faren de utsetter seg selv og andre for. De kjører gjerne flere ved siden av hverandre og tar akkurat de innersvingene de tydeligvis finner helt naturlige.

Salgstallene for sparkesykler viser at salget av sparkesykler eksploderer her i landet. Hittil i år er det solgt 205.000 av dem i Norge. Det er en dobling av salget fra i fjor. Doningene koster 5000 kroner og oppover, og det er ikke noen stor mekaniker-oppfinnelse å trikse litt med dem for å øke hastigheten vesentlig. Vet egentlig foreldrene hva slags kjøremønster og skolevei-oppførsel noen av dere håpefulle bedriver morgen og ettermiddag rundt om?

Jeg tviler sterkt på det etter mange dagers selvopplevelser med hjertet i halsen etter at skolene kom i gang igjen.

Det aller mest bekymringsfulle er alderen på de nye trafikantene i by- og boligstrøkene rundt om. Mange av dem er i barneskole-alder, og har ingen forutsetning for å mestre de utfordringene de nye selvkjørende syklene gir dem. De blir rett og slett en stor trafikk-fare både for seg selv og andre.

Foreløpig har dette kanskje gått bra her i byen. Det er jeg tvilende til om det vil gjøre stort lenger bare etter de nesten-ulykken jeg selv har bidratt til siden skolestarten.Både skole og politiet må selvsagt ta utfordringen å finne måter som kan forhindre ulykker også med sparkesykler. Men det er noen begrensninger i hvor langt trafikk-sikringstiltak kan minske risikoen. Derfor burde kanskje foreldrene våkne nå og se hva slags leketøy de har utstyrt sine håpefulle med?

Det er foreldrene som sparker seg selv bak når de sørger for å utstyre sine små med disse syklene. Kanskje på tide å tenke seg litt om før det smeller?

Powered by Labrador CMS