Kommentar

En dønn ærlig politiker-fyr

Politikere blir ofte hetset og foraktet. Derfor er det all grunn til å hylle Kongsvingers varaordfører Tommy Smedtorp for historien han har delt med Mitt Kongsvinger. Ved å brette ut sine egne store økonomiske problemer bidrar han til å minne oss alle på at selv politikere ikke er annet enn vanlige folk rundt oss.

Tommy Smedtorps historie er et sterkt personlig vitnesbyrd om at selv politikere øverst oppe ved det lokale politikerbordet også har et privatliv fylt med andre ting enn bare lokalpolitiske prioriteringer.

Ved å dele sine opplevelser av å få Namsmannen på døra for å ta privathuset hans på grunn av et gjeldshelvete, oppnår Tommy Smedtorp mye mer enn bygdefolkets sympati.

Dette er også en påminnelse om at også politikere er vanlige folk. Varaordføreren selv ser at det nesten er en ironisk historie at han som leder av Forliksrådet gjennom ti år, selv ble en sak i gjeld- og inkasso-saksgangen.

Selvsagt kunne han ikke fortsette i et slikt verv, og ba selv om å fritas fra det. En personlig tøff belastning det må koste å stå i. Tommy Smedtorp har selv i årevis fått møte offentligheten i ulike sammenhenger.

Han snakker om å ha «styggen på ryggen». Et begrep folk på bygda forstår og ikke omtaler med hyllest. For politiker Smedtorp har møter med samfunnets ulike støttefunksjoner bydd på utfordringer som han ikke akkurat tiljubler. Han selv har endt opp som kritiker av både helsevesen og NAV-systemet. Det er ikke rart politikeren Smedtorp har som ambisjon å bruke sin posisjon til i størst mulig grad prioritere de svakeste i samfunnet han betjener.

Det gir inntrykk når en person som han legger vekt på at det er de fattigste som blir fattigere slik systemet i dag fungerer. Gjeld som ikke kan betjenes blir til økte kostnader og problemene bare stiger i takt med inkasso-krav og kredittkort-rentene. Privatpersonen Smedtorp tror og mener han skal komme seg ut av uføret han har havnet i. For ham har det vært en lang og tung vei å innrømme både for seg selv og sine nærmeste skammen han føler og står i.

Men han har allerede sett og følt at det er nettopp åpenheten og ærligheten som er første krav til å finne veien ut av uføret.

Vi trenger ærlige politikere rundt oss også i lokalpolitikken

Jeg tror vi andre utenfor skal ta imot åpenheten med sympati og hyllest for at han står fram, og at han har et klart mål om å komme seg opp fra grøfta. Vi trenger ærlige politikere rundt oss også i lokalpolitikken.

Tommy Smedtorp har servert oss et bidrag til å føle på at politikere ikke er annet enn oss andre. Samtidig vil det garantert være en lettelse for andre i samme båt å lese dette. De vil føle at de slettes ikke er alene om å slite. Det siste Tommy Smedtorp både som politiker og privatperson fortjener er at noen vil hetse dette og komme med sin sedvanlige sosialmoralske kvasiutsagn, spesielt i sosiale medier.

Vi aner mulighetene av fordommene som vil dukke opp når varaordfører om noen dager skal ta del i behandlingen av kommunale budsjett og økonomi. Tommy Smedtorp har diskvalifisert seg fra verv i Forliksrådet, men han har smertelig erfaring som gjør han egnet til å prioritere vanlige folks hverdag.

Powered by Labrador CMS