«Med hjerte for Kongsvinger»

Karianne Moen Pedersen

For aller første gang deler Mitt Kongsvinger ut utmerkelsen «Med hjerte for Kongsvinger» til noen som har lagt ned en innsats for nærmiljøet eller andre mennesker.

Publisert Sist oppdatert

I år gir Mitt Kongsvinger utmerkelsen til Karianne Moen Pedersen (15) fra Brandval. Hun har lagt ned en innsats for andre mennesker, langt utover det en kan forvente.

Jenta med det store hjertet satte i gang en storstilt innsamlingsaksjon i høst og samlet totalt inn 28.000 kroner til Roverudhjemmet. Pengene ble brukt til å kjøpe ting som hjemmet har ønsket seg og gaver til glede for beboerne ved hjemmet.

Karianne deler ut gaver på Roverudhjemmet. Hver enkelt beboer fikk også personlig julekort.
Karianne deler ut gaver på Roverudhjemmet. Hver enkelt beboer fikk også personlig julekort.

Veien dit var ikke bare enkel, men for hver hindring hadde Karianne løsningen.

Hun er for ung til å opprette digital innsamlingsaksjon, og bestemte seg for å samle inn tomgods. Selvsagt etter å ha først kontaktet politiet, for å forsikre seg om at det var greit med en slik innsamling.

Hun gikk så ut på Facebook og etterlyste tomgods til formålet. Deretter trykket hun 280 flyers med samme budskap og leverte i postkasser rundt om i distriktet.

Og hun var snarrådig da det kom svensk tomgods inn. Med stengte grenser, har hun talt opp alle svenske flasker og bokser, og forskuttert dette med sine egne konfirmasjonspenger.

Det er en svært overrasket vinner som får nyheten overrakt, noen få dager før julaften.

— Oi, er det sant? Jeg hadde absolutt ikke dette eller all den oppmerksomheten jeg har fått, sier hun.

Karianne er svært takknemlig for alle de fine tilbakemeldingene. For oppmerksomhet, det er helt greit synes 15-åringen:

— For da kan jeg bruke oppmerksomheten til å få frem noe som er bra og det som er viktig for meg, som jo er å hjelpe andre mennesker.

Med utmerkelsen følger 5.000 kroner i prispenger. Den gavmilde tenåringen har ikke bestemt seg for hva pengene skal brukes på ennå.
Med utmerkelsen følger 5.000 kroner i prispenger. Den gavmilde tenåringen har ikke bestemt seg for hva pengene skal brukes på ennå.

Karianne har ikke bare fått oppmerksomhet her lokalt, også NRK har skrevet om henne. Og når Mitt Kongsvinger besøker Kongsvinger ungdomsskole denne siste dagen før juleferien, for å overrekke utmerkelsen, er det samme dag som hun pryder forsiden av Aftenposten junior.

Det spilles julemusikk i gangene på KUSK, som tidvis blander seg med lyden av elever som er mer enn klare for juleferie. Flere lærere gratulerer Karianne og hun får mange lovord.

En lærer som er litt ekstra stolt av sin elev er Inger Ødegård, læreren i valgfaget «Innsats for andre» som var inspirasjonen for det hele. Inger er likevel helt klar på at Kariannes innsats strekker seg langt utenfor faget, hvordan 15-åringen har stått på og hva hun har fått selv. Det var Karianne som valgte Roverudhjemmet som utgangspunkt for valgfaget, og hun var helt sikker fra start på at det var her hun ville legge ned innsatsen for andre.

Karianne på forsiden av Aftenposten Junior. Her fotografert med Inger Ødegård, som er stolt lærer.
Karianne på forsiden av Aftenposten Junior. Her fotografert med Inger Ødegård, som er stolt lærer.

— Hun fant noe hun brant for, akkurat som faget handler om. Men Karianne har tatt faget til nye høyder, helt til himmels faktisk, sier en stolt lærer:

— Karianne er svært reflektert, hun er forståelsesfull og har et ønske om å hjelpe andre. Hun er en god ambassadør for alle norsk ungdom, for ungdommen i Kongsvinger og ikke minst ungdommen her på KUSK.

Valgfaget på ungdomsskolen har åpnet flere dører, og fått Karianne til å innse at man kan om man vil. En jobb innen omsorgsyrket tror moren Rikke Pedersen at det blir for datteren.

Karianne, som fylte 15 år for få dager siden, har planen klar etter dette siste året på ungdomsskolen. Da er det helse- og oppvekstfag på Sentrum videregående som står for tur.

Og praksisplassen er allerede sikret, forteller Karianne. Selvsagt på Roverudhjemmet, hvor hun er svært ønsket som praksiselev.

Vi gratulerer en verdig første vinner av «Med hjerte for Kongsvinger»!

Powered by Labrador CMS