Debatt

Rune Skasberg er trener for KIL damers A-lag og er en av skribentene som mener at Norges største jenteidrett bør ha en toppsatsniing også i Kongsvinger
Rune Skasberg er trener for KIL damers A-lag og er en av skribentene som mener at Norges største jenteidrett bør ha en toppsatsniing også i Kongsvinger

Serieåpning

Rune Skasberg, Jørn Karlsrud, Pål Håpnes, Caroline Knutsen Christensen og Martin Løvåsen Blakset

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

For første gang på flere år (2017) er KIL Kvinner nok en gang en del av toppfotballen i Norge. I Kongsvinger har fotballen i mange år hatt «pole position» og mange har nok flertallige emosjonelle øyeblikk på ærverdige Gjemselund stadion. Byen og regionen har vært flinke til å bygge opp laget fra de dype skoger.

Med Espen Nystuen sitt comeback i klubben har KIL tatt nye steg sportslig og økonomisk. Mer eller mindre full kontroll på økonomien og cupfinale i 2016 er godt levert. Intet mindre enn imponerende. Keep on going!

Men det er noe som mangler.

Hvorfor må mange av de største fotballtalentene flytte fra vår region etter videregående?

Hvorfor dro et av regionens største fotballtalenter til Molde før årets sesong?

Hvordan kan vi i regionen legge tilrette for at vi kan ta vare på de største talentene i vår region?

De tre største inntektskildene i toppfotballen er i dag

-matchday-inntekter (billetter og annen omsetning på kampdag)

-TV-inntekter

-sponsorinntekter

I de store klubbene stilles det større og større krav fra sponsorene til at det også skal tilrettelegges for toppsatsing for jentene. Se gjerne episode tre av Kampen (serie som følger RBK Kvinner sesongen 2022) og Ivar Koteng sin kommentar om krav fra de tre største sponsorene (21:10 inn i episoden). Her sier han tydelig at de tre største sponsorene til RBK ikke automatisk forlenger sin avtale dersom de ikke inkluderer RBK Kvinner i RBK. I dag er det kjent at et mannsdominert årsmøte stemte RBK Kvinner inn i samme klubb som guttene. https://tv.nrk.no/se?v=DMPP21450321&t=1298s

Tilnærmet alle toppklubber har pr i dag en toppsatsing også på jentesiden - enten i samme klubb (som RBK, Stabæk, Molde, Bryne, Start, Viking, Ham-Kam eksempelvis) eller i samarbeidsklubb (som VIF, Bodø/Glimt, Aalesund, Odd eksempelvis).

Norges største jenteidrett bør selvsagt også ha en toppsatsing.

Hvordan kan vi få til dette i Kongsvinger?

I dag er det dessverre ingen samarbeid mellom KIL TF og breddeklubben KIL for å fremme satsingen på KIL A som er en del av toppfotballen i Norge.

Er det slik vi vil ha det i vår region, eller har det bare blitt sånn?

Forstå oss rett - vi ønsker lokale gutter alt det beste. Men vi håper og tror lokale fotballpatrioter, næringslivsledere og flere ønsker det samme for våre lokale jenter. Dersom flere enn oss ønsker å fremme satsingen på KIL Kvinner må vi alle agere.

Sitte stille i båten er også et valg, men det tar oss ikke fremover.

God fotballsesong, og takk for at du leste.

Rune Skasberg, Jørn Karlsrud, Pål Håpnes, Caroline Knutsen Christensen, Martin Løvåsen Blakset.

PS: Lykke til i Molde, Frida Stangnes Grønhella!

Powered by Labrador CMS