Debatt

Ida Høiby er fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Innlandet.

Helsetjenester angår oss alle

Ida Høiby

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.

Fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Innlandet

I løpet av en noen få dager er fylkes- og kommunestyrevalget unnagjort. Der våre stemmer er avgjørende for hvilke lokalpolitikere som får plass i kommunestyresalene. Vi har stemt med tillit til at politikerne tar ansvaret for kommunene våre de neste 4 årene.

 Akkurat i dette øyeblikket er det en sykepleier i Innlandet som går overtid pga. et ekstra tilsyn hos en eldre mann som virker i dårligere form. Eller en sykepleier som bruker litt ekstra tid hos en eldre dement dame, for å sikre at hun får i seg middag.

Vinterens NRK-dokumentar ga oss et bilde av en skyggeside som er vond å ta inn over seg. Dette er et bilde som har en sannhet i seg i alle kommuner.

 Du tenker kanskje ‘’ kommunale helse- og omsorgstjenester er eldreomsorg, så hvorfor skal det gjelde meg?’’ 

 Kommunale helsetjenester angår oss alle. Helsetjenester er grunnpilaren i den offentlige velferdstjenesten. Det er helsetjenester som er der når du trenger det, uavhengig alder eller sykdom. 

 Det gjelder kanskje ikke deg akkurat nå, men vi har alle besteforeldre eller foreldre eller andre nære som har rett på en verdig eldreomsorg. For å sikre et forsvarlig tilbud er sykepleierens kompetanse nødvendig.

 Kommunale helse- og omsorgstjenester er også mer enn eldreomsorg, og sykepleiere jobber i alle deler av helsetjenesten.

En god start i livet begynner gjennom en god svangerskapsoppfølging av jordmor. En jordmor som trygger, støtter og sikrer mor og barn i svangerskapet, og som er den første som kommer på besøk hjemme etter fødsel.

Det skaper trygghet og opplevelsen av ivaretagelse å bli fulgt opp av en jordmor i egen kommune. 

 Helsestasjonen og skolehelsetjenesten følger opp barnet igjennom kontroller fra baby til ung voksen. Helsesykepleiere jobber for å fremme barn og unges helse. Dette er lavterskeltilbud som følger barnet ditt gjennom hele barndommen og ungdomsårene.

 Den fredagen du er uheldig og glipper kniven i det du skal vippe ut steinen i avokadoen og får et stygt kutt i hånda, blir det i stedet for fredagstaco, et besøk på legevakten. Her blir du ivaretatt av en sykepleier.

Eller når du plutselig står der helt alene, med en hverdag som oppleves så alt for krevende og du ikke lenger kjenner på håp eller glede, kun tristhet og håpløshet. Den dagen er døra til en sykepleier i kommunens psykiske helsetjeneste åpen for deg.

 Så var det den celleprøven da, som du hele tiden utsetter. Hovedårsaken er kanskje at fastlegen din er mann. Da er det enklere å gå når jordmødrene inviterer til celleprøvekveld.

 Når dagene er talte for en av dine kjære, og du som pårørende ser livet gå mot slutten. I den bunnløse fortvilelsen kjenner du på en ivaretagelse av en sykepleier. En sykepleier gir smertelindring og pleie som gir trygghet. Dere var kanskje godt forberedt på akkurat disse dagene, igjennom samtalene med kreftsykepleieren.

 Nære helsetjenester angår oss alle. Det er en helsetjeneste som er der for oss når vi trenger den, uansett alder eller diagnose. Sykepleiere utgjør en nøkkelkompetanse for å sikre gode og forsvarlige helse- og omsorgstjenester i kommunene.

 Mangelen på sykepleiere har vært kjent lenge og skaper utfordringer for å opprettholde nære helsetjenester. Den er ikke mulig å løse med arbeidsinnvandring fra andre land, mangelen på helsepersonell er en global utfordring. Det er utfordrende å utdanne flere når søkertall til sykepleierutdanningen har gått kraftig ned. Sykepleiemangelen vil øke, hvert eneste år, inntil det tas grep.

 Det hviler et stort ansvar på lokalpolitikerne som blir valgt inn i kommunestyrene. Nødvendig sykepleiekompetanse må både beholdes og rekrutteres, slik at kommunene kan tilby gode helsetjenester til alle lag av innbyggere.

Powered by Labrador CMS