Turid Harbosen er nominert av NORCAP til jobben som fengselsførstebetjent i Sør-Sudan.

Bytter Vardåsen med Sør-Sudan

Noen vil hevde det hun har takket ja til er ren galskap. Selv mener Turid Harbosen fra Kongsvinger at det gjelder å ta de utfordringer livet byr på.

Publisert Sist oppdatert

Derfor bytter hun til våren ut jobben som fengselsførstebetjent på Vardåsen fengsel i Kongsvinger med tilsvarende jobb av alle steder i Sør-Sudan i Afrika.

Utgangspunktet for Turids jobbskifte er en søknad hun sendte inn for et oppdrag hos Flyktningehjelpens beredskapsstyrke, NORCAP, som samarbeider med FN om å bedre kompetansen i fengselsvesenet i det hardt prøvede landet Sør-Sudan.

Turid er nominert av NORCAP til jobben i Sør Sudan. FN har ennå ikke helt bestemt om og når hun drar, fordi koronapandemien har forsinket prosessen og eventuell utsendelse.

Sør-Sudan erklærte uavhengighet i 2011, og er verdens yngste stat. Siden selvstendigheten har konflikter mellom ulike etniske grupper ført til borgerkrig.

Turid er imidlertid klar om de ønsker å benytte hennes ekspertise.

— Mange vil sikkert mene dette er galskap. Jeg ser helt annerledes på det. Når jeg har kommet meg igjennom en stor søkermasse og senere flere jobbintervjuer - også på engelsk, tenker jeg at om noen mener de vil ha nytte av en voksen dame på 56 år, så skal jeg stille opp, sier hun.

Harbosen har en langvarig yrkeskarriere innen fengselsvesenet.

Hun startet i sin tid på Ullersmo i 1993, men har siden 2002 vært stasjonert på Vardåsen - eller «Månetoppen» som de internt benevner fengslet på åsen på toppen over byen. Turid har dermed fått være med å bygge opp det nye fengslet i byen fra det spede starten.

Prosjektet i Sør-Sudan er for Turid et ettårig engasjement med mulighet til utvidelse på ytterligere ett år.

Senere har hun hatt flere stillinger på Vardåsen med personal- og- lederansvar og er i dag operativ førstebetjent med operasjonell jobb i hardbarket og tradisjonelt mannsdominert miljø. Fengslet på Vardåsen har kun mannlige innsatte.

— En blir naturlig nok godt herdet av en slik jobb, og den har gitt meg mange erfaringer som sikkert kommer godt med i en verden i Afrika jeg ikke kjenner, sier hun.

Saken forsetter under bildet

Turid er forberedt på en hverdag veldig annerledes enn fra den hun kjenner fra Vardåsen.

Prosjektet i Sør-Sudan er for Turid et ettårig engasjement med mulighet til utvidelse på ytterligere ett år. Planen er at hun skal dit fra våren 2021.

Selv vet heller ikke Turid så mye om hva som venter henne i Sør-Sudan, men innsynet hun har fått gjør at hun er vel forberedt på en hverdag med et fengselsvesen veldig annerledes fra den hverdagen hun kjenner fra Vardåsen.

Fakta om Sør-Sudan

Sør-Sudan ble selvstendig fra opprinnelige Sudan fra 2011. Mangeårig konflikt område med mange og lange borgerkriger. 8,5 millioner mennesker bor i dag i Sør-Sudan, som i i areal er dobbelt så stort som Italia. Sør-Sudan grenser mot bla. Kenya, Uganda og Kongo. landets største by og hovedstad er Juba.

Powered by Labrador CMS