Therese Haagensen (midt) sammen med veterinærkollega Line Bu Nilsen og hennes hund Ready viser frem hvordan man bør kle på hunden så den ikke fryser i kuldegradene.

Anbefaler å la dyrene bli inne

Nå som temperaturen stuper setter vi alle pris på det å kunne komme inn i varmen, noe som også gjelder våre firbeinte venner.

Publisert Sist oppdatert

Veterinær og innehaver av Glåmdalen Dyreklinikk, Therese Haagensen sier klinikken nå får inn minst en pasient i uken med frostskader. Hennes anbefaling til dyreeierne i Kongsvinger er at de nå prøver å begrense utendørstiden, eller i det minste kle dem etter forholdene.

– Det er frostskader på ører, poter og testikler på hanner som vi ser mest av nå som det synker til ti minus og under det, for det er det som ligger mest utsatt til. Vi må være forsiktige når vi pleier det, med å varme opp og smøre og noe ganger må vi fjerne hud hvis det går så langt, forklarer veterinæren.

Typiske tegn hun henviser til på at dyrene fryser og bør tas inn igjen er at de begynner å skjelve, begynner å pipe, løfter veldig på bena og tripper når de går, eller at de krøller seg sammen når de står stille. Haagensen legger også til at dyreeiere bør vaske potene til dyret sitt når de kommer inn dersom de vet eller tror dyret har gått et sted hvor de kan ha fått veisalt på potene.

Hunder

Husk å kle på hunden i kulda.

Hun anbefaler hundeeiere å gå kortere lufteturer og heller bruke det som gjenstår av turtiden til lek og aktivisering innendørs, så hunden fortsatt får mosjonert og ikke legger på seg.

– Små hunder eller hunder med lite hår trenger klær nå som det er så kaldt. Større hunder som er i aktivitet trenger kanskje ikke så mye klær, men hvis man stopper opp eller sitter rolig en stund langs turen bør de kles på. Gjerne med både dekken og sokker, ofte syntes hundene det er kjedelig å måtte ha på det i begynnelsen, men bare å la de ha det på en stund, så lærer, sier Haagensen.

Hun legger også til at det ser ut som de fleste hundeeiere i Kongsvinger allerede har fanget opp på at dyrene fryser, for i klinikkens butikk har salget av sokker og hundedekken steget i takt med at temperaturen har sunket.

Katter

– Så er det også viktig at kattene har mulighet til å komme seg inn der det er plussgrader, en chipsregulert katteluke er absolutt lurt, sier Haagensen.

Slik temperaturen er nå anbefaler hun å ikke slippe katten ut på natten eller når du drar på jobb. Ideelt sett med veldig kulde som nå, sier hun katten ikke bør være ute i mer enn maks en time om gangen. Eventuelt bør du bare la katten være inne i de verste periodene med en kattesandkasse, spesielt kattunger og eldre katter burde holdes inne frem til det blir mildere.

De minste

– Vi har også måttet behandle gnagere som har fått luftveisinfeksjon fordi de har stått i trekken, det tåler de veldig dårlig. Gnagere er jo for det meste inne, men pass på at de ikke står et sted hvor det er trekk, enten i eller nære vinduer for eksempel. De skal egentlig stå på et rom hvor det er konsistent temperatur over tjue grader, sier Haagensen.

– Spesielt kaniner må folk passe godt på å få inn nå. Det er mange kaniner som står ute som skal ha tilgang til et rom med plussgrader. Vi har dessverre sett en del til kaniner som har fryst ihjel i kulda, opplyser hun.

Powered by Labrador CMS