Populære Dronningens utsikt var bedre besøkt enn noen gang i 2020.
Populære Dronningens utsikt var bedre besøkt enn noen gang i 2020.

Rekordmange besøkte Dronningens utsikt i 2020

Dronningens utsikt er et populært turmål for mange. I fjor ble det registrert nesten 8000 besøk på toppen. Mange av de besøkende har reist langt for å nyte den flotte utsikten fra Dronningens utsikt. Fra den 412 meter høye toppen kan man skue utover både sjøen Møkeren, Søndre Hersjøen, Austmarka og de store skogviddene langt inn i Sverige.

Publisert Sist oppdatert

I 2020 ble det registrert 7980 besøk på Dronningens utsikt, øverst på Sæterberget ved Masterud i Kongsvinger. Dette er en økning på nesten 400 besøk siden 2019. Det er Dronningens utsikts forening som registrerer besøkende ettersom man skriver seg inn i gjesteboka som ligger på toppen.

– Det har nok vært enda flere besøk, men på grunn av korona så har nok ikke alle skrevet seg inn i gjesteboka, forteller leder i foreningen Tor Solbergseter.

Nesten 8000 tusen besøk ble registrert på Dronningens utsikt i 2020.
Nesten 8000 tusen besøk ble registrert på Dronningens utsikt i 2020.

Foreningen har også sørget for korona-tiltak. På toppen er det satt ut håndsprit slik at alle som skriver i gjesteboka skal kunne sprite hender.

— Vi ser i gjesteboka at det er mange som kommer langveisfra for å gå turen opp til Dronningens utsikt, forteller Solbergseteter. I boka er det registrert besøkende fra Arvika, Torsby, Nittedal, Nes, Våler og Eidskog i tillegg til mange fra Kongsvinger.

Alle stiene er tråkket opp i vinter

Det er seks merkede stier som leder opp til Dronningens utsikt, alle stiene er tråkket slik at det skal være lett å ta seg fram i vinterlandskapet, forteller Tor Solbergseter. Dronningens utsikt har egen facebook-side med mer informasjon om de ulike stiene, i tillegg til skilting ved parkeringsplassene. Hver av stiene er på cirka 2 kilometer og alle fører opp til gapahuken på toppen av Sæterberget hvor man kan beundre den flotte utsikten.

– Visse partier er bratte, og har man dårlig balanse, eller er usikker, så kan brodder eller piggsko anbefales, sier Tor Solbergseter

Dronningens utsikt forening sørger for brøyting av alle parkeringsplasser. Foreningen drives av seks aktive ildsjeler. Kostnadene foreningen har med brøyting, merking av stier og innkjøp av diverse utstyr dekkes i stor grad av grasrotmidler fra Norsk Tipping, samt en Vipps-konto hvor turgåere kan bidra med en slant.

Tor Solbergseter er leder og en av ildsjelene i Dronningens utsikt forening. .
Tor Solbergseter er leder og en av ildsjelene i Dronningens utsikt forening. .

Flere med over 100 turer årlig til toppen

Noen er mer ivrige enn andre på å gå til toppen. I fjor ble det registrert 46 turgåere med 15 turer eller flere opp ti Dronningens utsikt. Av disse hadde seks gjort turen 100 ganger eller mer. Flest ganger på toppen i 2020 var Werner Lønhøiden med 526 turer. Rekorden er fra 2019, da Bjørn Erik Sletten besøkte toppen hele 730 ganger.

— Alle som har gått turen 15 ganger eller mer i løpet av året blir premiert, forteller Solbergseter.

Foreningen har arrangert både konserter og utendørs gudstjenester tidligere.I år er det foreløpig kun planlagt et motbakkeløp den 5 september. Tidligere år har cirka 50 deltakere stilt opp i dette løpet.

Dersom det frister med andre toppturer i området, så kan Tor Solbergseter anbefale en tur til Oppkjøltoppen som ligger 411 meter over havet. Det er skiltet veg fra Jammerdal, og stien er tråkket opp. Herfra ser man både Møkeren, Varalden og helt til Mitanderfors.

Dronningens utsikt en januardag. Rød glød over skogene.
Dronningens utsikt en januardag. Rød glød over skogene.
Powered by Labrador CMS