Kommunen må kaste vaksinedoser som ikke ble oppbevart i henhold til instruks. Kommunen starter fremdeles vaksinering av gruppe fire uken etter påske som planlagt.

Pfizer: Dosene må destrueres

De 161 vaksinedosene som ble meldt tapt i Kongsvinger fredag må destrueres. Det bekrefter Pfizer til Mitt Kongsvinger.

Publisert Sist oppdatert

— Pfizer har nå vurdert og gitt beskjeden om at dosene må destrueres. Vi har gitt beskjed til Folkehelseinstituttet, som skal ha gitt beskjed om dette videre til kommunen.

Det opplyser kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer til Mitt Kongsvinger fredag ettermiddag. Kongsvinger kommune opplyste tidligere fredag om at 161 vaksinedoser var å regne som tapt.

23 hetteglass med Comirnaty fra Pfizer-BioNTech ble, grunnet brudd på rutine, ikke oppbevart i henhold til instruks i 19 timer. Hendelsen skjedde i forbindelse med overlevering av vaksiner til et av kommunens fastlegekontor

— Dette er svært uheldig og noe som ikke skal skje, og spesielt ikke i en tid hvor det er knapphet på vaksiner. Kongsvinger kommune tar fullt ansvar for hendelsen og beklager på det sterkeste det inntrufne, sier kommunen i en pressemelding fredag.

— Det virker som rapporteringen har gått etter boka. Kommunen har meldt dette til Folkehelseinstituttet som har meldt videre til oss. Grunnen til at man gjør det er at det finnes alltid et lite håp om at dersom man beskriver hva som har skjedd, så kan våre folk vurdere om det er en bagatellmessig eller alvorlig avvik. Dessverre er konklusjonen at vaksinene ikke kan brukes, de må kasseres, sier Henriksen i Pfizer.

Kongsvinger kommune er i gang med å gjennomgå interne rutiner for å sikre at dette ikke skjer i fremtiden. Avviket er meldt til Folkehelseinstituttet og Statsforvalteren i Innlandet.

Seksjonsleder vaksineforsyning ved Folkehelseinstituttet, Knut Jønsrud, bekrefter til Mitt Kongsvinger at FHI er kjent med avviket.

— Det er selvfølgelig uheldig at doser går tapt, og det kan dessverre bli noen slike uhell i et travelt vaksinasjonsprogram. Vi er uansett sikre på at alle kommuner og vaksinatører gjør sitt beste for å unngå dette, sier Jønsrud.

Kongsvinger kommune ønsker å presisere at ingen pasienter har blitt vaksinert med skadet vaksine. Det gis ikke mer detaljert informasjon om selve rutinesvikten. Dette for å ta vare på involvert personell, skriver kommunen.

Powered by Labrador CMS