Dugnadsgjengen fra Brandval/Kongsvinger Orienteringsklubb. Bak fra venstre Edmund Kvalø Smedtorp, Peder Gjølstad Røhnebæk og Ole Rognstad. Foran fra venstre Anders Hauger og Ole Inge Rismoen

Nok en rekord for Stolpejakta

Det har blitt en tradisjon at vi finner stolper med forskjellige farger i og rundt byen hvert år, og nok en gang er det rekordengasjement. Hele 5421 stolpejegere var i aksjon. Søskenparet Thea og Andreas var ferdige med samtlige stolper på 17 timer.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år ligger det litt prestisje i å være den første til å finne alle stolpene. Nå kan Mitt Kongsvinger røpe at det faktisk var et aldri så lite race da postene ble satt ut i mai. Søsknene Thea og Andreas Nystuen var grytidlig oppe på morgenen og ferdige med de 130 stolpene på 17 timer!

Thea og Andreas Nystuen fant 130 stolper på 17 timer på Stolpejaktens første dag.

– Vi tok stolpene på Kongsvinger i fjor, og da diskuterte vi om det var mulig å ta alle på en dag. Etter hvert hørte vi et rykte om at samme person hadde vært først til å plukke alle stolpene alle årene hittil, og da våknet konkurranseinstinktet vårt, forteller Andreas.

Thea og Andreas startet i Foseidberget helt nord i kommunen.

– Vi fulgte med på appen hvordan vi lå an med antall poster sammenliknet med «konkurrentene», men skjønte etter hvert at det gikk rette veien. Det var greit å være to når vi fikk en og annen knekk i løpet av dagen. Jeg fikk det tøft på midt på dagen på Liermoen, mens Andreas nok var den som sleit mest på slutten, sier Thea.

Alpepreg i Kongsvinger på Rasta.

Premien for å finne stolpene først? Heder og ære! Men søsknene er usikre på om de gjentar bedriften neste år.

– Kanskje vi skulle utfordre noen? Noen i familien kanskje, avslutter de.

I Kongsvinger kommune setter både Lunderseter IL og Brandval/Kongsvinger Orienteringsklubb ut stolper i skogen. Vi fikk være med en gjeng fra sistnevnte ut i skogen da de skulle kombinere en treningstur med å hente inn stolpene.

– Vi er utrolig imponerte over hvor mange som deltar og hvor mange som tar seg ut også til selv de aller vanskeligste postene. Det gjør det moro å arrangere noe som tross alt tar ganske mange arbeidstimer, forteller Anders Hauger fra arrangementskomiteen.

Stolpejakt

Årets stolpejakt hos Brandval/Kongsvinger Orienteringsklubb:

● 5421 unike jegere.

● 156674 stolper funnet.

● 28 stolper i gjennomsnitt pr. jeger.

● Flest jegere er født i 2006.

● 21. mai var dagen med flest jegere ute - 624 stykker. Den dagen fant de til sammen 8367 stolper.

● Flest jegere og stolper blir funnet på søndager, men forskjellen mellom dagene er egentlig overraskende liten.

● Stolpen ved krutthuset på festningen er den mest besøkte.

● Stolpe 99 - et lite høydepunkt - sørøst for Villmyra i Roverudsberget ble kun funnet av 403 jegere.

● 157 stykker fant alle stolpene.

● Innsatsen jegerne nedlegger imponerer og gleder oss erfarne o-løpere i arrangementskomiteen.

De tok det som en kombinasjon av trening og innsamling av stolper når årets jakt var over.

Som i alle tidligere sesonger har det også fra 2019 til 2020 vært en økning i antallet som er med, ja økningen blir faktisk bare større og større for hvert år. Kongsvinger er en av kommunene i landet med størst aktivitet. Det er nok ikke tilfeldig. Rutinerte stolpejegere forteller oss at det er godt kjent at det det er kvalitet over opplegget her i kommunen.

– Det er viktig for oss å lage noe bra. Det innebærer at vi jobber for å ha gode kart, fine trykksaker og ikke minst at deltakerne skal sitte igjen med fine opplevelser fra turene de er på. Vi gjør ting litt annerledes enn en del andre i og med at vi også har en del poster med ganske høy vanskegrad. Det gjør at de fleste finner noe som passer for seg - mange poster kan tas med barnevogn eller sykkel, mens enkelte er utfordrende også for drevne orienteringsløpere, fortsetter Hauger.

Et av områdene som har vært åpent for stolpejakt i år har vært området mellom Vingersjøen og riksvei 2, Norsenga og Liermoen. Dette friluftsområdet må kunne kalles en aldri så liten skjult perle i Kongsvinger. Med variert terreng og gode stier er det mange folk som har fått seg en overraskelse når de har kommet hit. På det ferske kartet fra 2019 har området fått navnet Rastaalpene - dog uten at man trenger tau for å komme seg opp på toppene.

– Navnet ble til i et slags anfall av panikk rett før kartet var klart til lansering. Vi hadde ikke noe typisk godt geografisk navn å bruke, og da åpner det jo litt for fantasien. Det er et kupert landskap og for oss orienteringsløpere er terrenget litt som i Mellom-Europa med mye opp og ned, ravinedaler og ryddig bunnsjikt - og dessuten er det vel et navn som selger?

Powered by Labrador CMS