Biblioteksjef Stine Raaden er klar for å ta i mot Heidi Linde på biblioteket i Kongsvinger

Heidi Linde bokbades på biblioteket i Kongsvinger – med en liten tvist

For biblioteksjefen er det viktig at publikum føler seg trygge under deres fysiske arrangementer. Pandemien har fått biblioteket til å tenke ut nye måter å formidle litteratur på.

Publisert

Denne uken kommer forfatter Heidi Linde til biblioteket i Kongsvinger, for å snakke om sin nyeste roman «Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet».

— Hun er jo blitt en vel etablert forfatter. Vi synes alltid det er veldig hyggelig at hun tar seg tid til å komme hit. Den siste boka har hun fått gode omtaler for, så det er sikkert en travel tid for henne, sier biblioteksjef Stine Raaden til Mitt Kongsvinger.

Vi møter henne på arbeidsplassen noen dager før bokbadet. Flere kjente verker av Linde er stilt frem, deriblant «Nu, jävlar!» og «Norsk sokkel».

Heidi Lindes nyeste roman «Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet»

Bokbadet i Kongsvinger bibliotek torsdag kveld foregår som en samtale mellom Linde og Hanne Bjugstad, en av bibliotekets ansatte. Men med en liten tvist.

— Dette bokbadet blir litt annerledes. Det blir gjort opptak underveis som vil sendes som en episode i vår podkast senere, forklarer biblioteksjef Raaden.

Podkasten «Litt prat» er et samarbeid med Åsnes bibliotek, og annenhver gang bytter de to bibliotekene på sendingene. Podkasten kan høres på bibliotekets nettside, på Spotify eller hos Apple.

— Podkasten oppstod som et tiltak under koronatiden, som en ny måte å nå ut med litteraturformidling til publikum. Podkast er et spennende format, sier Raaden, som har vært biblioteksjef i Kongsvinger i 14 år.

— Det er morsomt å prøve noe nytt. Vi prøver å være aktuelle, ikke minst med litteratur om temaer som er i tiden, sier Raaden.

Kongsvinger bibliotek har også kastet seg på et tilbud fra Litteraturhuset, slik at de kan strømme deres arrangementer.

— Blant annet skal vi sende bokpraten med Sissel Gran og Tove Nilsen på storskjerm her i Kongsvinger bibliotek i november.

Nye måter å formidle på

For biblioteksjef Raaden er det viktig at publikum som møter på deres fysiske arrangementer føler seg trygge. Kongsvinger bibliotek tar smittevernhensyn alvorlig.

Det er påmelding for torsdagens bokbad, men biblioteksjefen lover god plass til alle interesserte.

— Vi har gått rundt med meterstokken. Nede i biblioteket er det plass til 50 publikummere. Er det stor pågång kan vi også ta i bruk andre etasje, sier Raaden, som merker at interessen er når det kommer til lokale forfattere.

Det er god plass i biblioteket, både oppe og nede, ikke minst for at enmetersregelen skal overholdes

— Vi har begynt forsiktig med noen arrangementer i kontrollerte former, med påmelding og avstand. Men våre barnearrangementer har måtte vente. Det er vondt, for de har vært så populære. Men arrangementet blir ikke det samme i disse tider. Vi hiver oss i gang så fort det lar seg gjøre, sier Raaden og legger til:

— Vi har et stort litteraturfokus. Vi prøver å tenke ut nye måter å formidle på, når tiden er som den er. Vi jobber mer med digital formidling og ønsker å prøve ut forskjellige måter å gjøre det på.

Det blir også flere fysiske litterære kvelder på biblioteket i tiden fremover. Førstkommende lørdag holdes det en stor kulturmønstring på biblioteket, hvor lokale kulturaktører får vise seg frem.

— Og på dagtid i november skal vi ha noe som heter «Lesegleder», hvor forskjellige bøker trekkes fram og formidles av to litteraturformidlere fra Fylkesbiblioteket, Siri Lindstad og Linn Sunne.

Under koronapandemien vokste utlånet av E-bøker, opplyser biblioteksjefen. Biblioteket holder nå også åpent igjen, med tidene 11-18 på ukedager og 11-15 på lørdager.

— Vi har et selvbetjent meråpent bibliotek, men dette er foreløpig stengt. Vi avventer med tanke på smitten, men det er noe vi hele tiden vurderer, sier Raaden og understreker:

— Litteraturinteressen hos Kongsvingers befolkning er der fortsatt.

Powered by Labrador CMS