Puttara-Tommy, Tommy Sagmoen, har utrettet store ting som kokk i barnehagen.

Tommy (30) slutter hos Puttara: Barnehagen er på utkikk etter en ny matmagiker

I fem år har Tommy Sagmoen vært barnehagens egne kokk og matmagiker. Når han på nyåret begir seg ut på nye utfordringer, skal han først finne sin erstatter.

Publisert Sist oppdatert

— Kokken Tommy har betydd veldig mye for barnehagen. Han fikk tittelen som matmagiker, fordi det skulle være litt spennende for unga, sier daglig leder Hege Bakke Andresen i Puttara FUS barnehage.

At det har vært en spennende mathverdag under Tommy Sagmoen (30) er det ingen tvil om. Faktisk er det en hel opplevelse, barnehagen har fokus på fra jord til bord og Tommy er med barna ut i felten.

Det er selvsagt den velkjente Puttara-bussen som frakter barnehagen rundt omkring. I høst gikk turen blant annet til Hesbøl gård.

— Fra Hesbøl gård fikk vi med fantastiske råvarer tilbake til barnehagekjøkkenet. Vi plukket også blå poteter, dette var veldig lærerikt for både barn og voksne, sier Hege.

Det er Puttara FUS turbussen som frakter barnehagen rundt omkring.

En annen ting som gjør Tommy spesiell for barnehagen, er at han driver med partering.

— Det er det ikke mange som gjør, og det at barna faktisk får se hvordan ting fungerer er spennende for dem, sier Hege.

På leting etter erstatteren

At Tommy er en kreativ person som vil bli savnet i barnehagen, legger ikke Hege skjul på. Den daglige lederen er nå spent på hvordan han løser sin siste oppgave i barnehagen, nemlig å finne sin erstatter når han på nyåret gir seg i barnehagen.

Utfordringen med å lage mat fra bunnen og ingen halvfabrikater for 130 barn har Tommy tatt på strak arm.

Barnehagen har et konsept som kalles smart mat, som er initiert av Berit Nordstrand. Det går ut på at maten de serverer skal være byggekloser. Den skal gi barna energi til å lære og leke hele dagen.

— Kokken i Puttara FUS barnehage jobber med sunne råvarer. Kosthold er utrolig viktig for læring, viktigere enn man egentlig tror, sier Hege.

Tommy forklarer at han prøver å variere maten i barnehagen mest mulig, men i hovedsak består det han lager av mest mulig rene råvarer, og minst mulig farseprodukter.

— Alt er en mulighet, så lenge det lages fra bunnen av. Også prøver jeg å være flink til å bruke norske produkter og råvarer.

Barnehagen har også fokus på norske mattradisjoner. De serverer for eksempel Bidos på Samenes nasjonaldag og feirer Fårikålens festdag.

— Hovedfokuset når jeg lager mat til barn, er for eksempel at en gulrot skal smake som gulrot. Barn liker å vite hva de spiser. Jeg prøver å presentere maten så det ser best mulig ut, og ikke blande alt for mange ingredienser. Utenom det er barnehagens retningslinjer mest mulig fullkorn og at vi er en sukkerfri barnehage, sier Tommy.

Saken fortsetter under bildet

Kokken-Tommy viser frem partering av helt lam for barnehagebarna.

Tegnet nytt kjøkken

Tommy er utlært kokk og var lærling på Vinger hotell, hvor han jobbet i ni år. Han har også jobbet hos Skaslien Gjestgiveri før han begynte hos Puttara FUS. I oktober tok han barnehagen til fjerdeplass i den nasjonale konkurransen «Årets Matgledebedrift».

Det er også Tommy som har tegnet og effektivisert barnehagekjøkkenet.

— Da jeg startet her hadde barnehagen et vanlig kjøkken. Jeg la tidlig frem forslag om å bygge om kjøkkenet, og i 2017 bygde vi et kjøkken med fullt utstyrt storhusholdningskjøkken. Vi fikk større stekeovner, og bedre kokekapasitet, det ga bedre mulighet til å lage ennå bedre mat, sier han.

— Han har fått utforme seg med fritt spillerom. Han fikk gjennom i styret å bygge nytt kjøkken, noe som var innmari bra for barnehagen. Vi har nå et effektivt kjøkken, og klarer å lage mat til mange. I tillegg har barna mulighet til å se hva han driver med, kokken er synlig for barna, sier Hege.

Tommy sier at det å ta farvel med Puttara FUS blir trist.

— Jeg har hatt det veldig fint her. Det er en god arbeidsplass med gode kollegaer og godt samhold.

I jakten på en ny matmagiker leter Tommy og barnehagen hovedsakelig etter en person med fagbrev som restaurantkokk. Vedkommende bør også ha stor arbeidskapasitet, være kreativ og stå på for å videreføre konseptet deres.

Saken fortsetter under bildet

Barnehagen har fokus på fra jord til bord. Her på gårdsbesøk på Hesbøl gård i september.

— Kokken har også budsjettansvar. I en 100 prosent barnehageplass betaler foreldrene 400 kroner i måneden for mat, og barnehagen har et nullkonspet på at det foreldrene betaler inn, skal barna få levert. I tillegg til å være god på økonomi, bør vår nye matmagiker elske barn og like å snakke med barn, sier daglig leder Hege.

— Kokken er en funksjon som er ansatt på lik linje med de andre i barnehagen. Selv om mat er fokusområdet, må også vedkommende fokusere på å øke ordforrådet hos barn og jobbe med læring, som ellers i barnehagen.

I stillingen som matmagiker hos Puttara FUS oppfordres spesielt menn til å søke.

Powered by Labrador CMS