Gavene ble revet bort under treet, til Bianca Eckbos store fornøyelse. Dette vil hun skal bli en juletradisjon.
Gavene ble revet bort under treet, til Bianca Eckbos store fornøyelse. Dette vil hun skal bli en juletradisjon.

Barna ville gi: Det ble til julegaver til vanskeligstilte barn

Bianca Eckbo er pedagogisk leder i barnehage. Denne julen ville hun lære barna gleden av å gi. Det ble det en stor suksess av.

Publisert Sist oppdatert

Bianca Eckbo er pedagogisk leder på Lunden barnehage i Oslo, men er hjemme i Kongsvinger for julen. På hennes avdeling for barn fra tre til seks år, ble 30 pakker gitt bort.

Dette inneholdt leker som barna ønsket å gi bort. Gavene er i målgruppen for barn fra to til fire år. Gjengangeren er med andre ord leker som barna har hatt ett år, men nå ønsket å gi bort videre.

Fuglene hadde riktignok hakket litt på gavepapiret i løpet av natten, men de aller fleste pakkene var blitt hentet. Det gledet Eckbo stort å se.

Pakket inn selv

Gavene er pakket inn av barna selv, og Eckbo forteller at det er blitt gjort med stor iver.

— Jeg opplever at vi i dag har veldig fokus på det materielle, ikke minst at vi har veldig mange julekalendere. I stedet ville det være bra med en førstehåndserfaring på det å gi bort og glede andre, sier Eckbo.

Hver dag frem mot jul har ett barn fått i oppgave å gi bort. Det var en omvendt julekalender å regne. Så har Eckbo tatt på seg jobben som julenisse og tatt det med til Kongsvinger.

— Det er veldig morsomt å se at forsøket fungerte såpass godt. Det er blitt mye snakket om hjemme, og på en morgenstund sa et av barna at det var synd at han ikke fikk se om noen kom til å like gaven. Da kjenner jeg at vi har klart noe, sier Eckbo.

Til de mindre heldige

Hensikten med å gi bort var også at mindre heldige barn i samfunnet skulle få komme og hente en julepresang, helt anonymt. Så lenge det ligger pakker under treet, er det bare å komme og hente.

— Med å anonymisere ville vi ufarliggjøre det at noen ikke har så mange midler og kanskje sliter litt, sier Eckbo.

Bare noen få pakker var igjen på formiddagen julaften. Hvis dette kan bli en juletradisjon, er det lite som vil glede Eckbo mer. Eckbo gleder seg allerede til å komme tilbake på jobb og fortelle barna om responsen.

Fokus på empati

— Hvor fikk du ideen fra i utgangspunktet?

— Jeg har tenkt litt på dette en stund. Jeg synes det blir feil fokus med mange julekalendere og meg først, når julen handler om å dele, glede og se hverandre, sier Eckbo.

Tiltaket er også blitt godt tatt imot blant de foresatte, forteller Eckbo.

— Empati er ikke medfødt, og vi har mye fokus på sosialkompetanse og empati. Dette er et veldig godt grep som jeg synes har vært veldig effektivt. De har fått kjenne selv på gleden av å glede andre, sier Eckbo.

Powered by Labrador CMS