Austmarka kirke holder i likhet med de tre øvrige kirkene i Kongsvinger åpent store deler av søndagen.
Austmarka kirke holder i likhet med de tre øvrige kirkene i Kongsvinger åpent store deler av søndagen.

Velkommen til åpen kirke!

Første søndag i november markeres Allehelgensdag i mange norske kirker. Dette er en markering for å minnes de døde. I kirkene i Kongsvinger markeres dette med både gudstjeneste og åpen kirke i helgen.

Publisert

Mange oppsøker gjerne kirken denne helgen for å minnes sine døde og for å tenne lys.

På Austmarka har man valgt å holde kirken åpen både lørdag og søndag, i tillegg til en Allehelgensgudstjeneste søndag kveld.

— Vi har valgt å holde åpent fordi vi ønsker å være tilstede for dem som har behov for en prat, eller bare ønsker å tenne et lys for å minnes sine avdøde, sier prostiprest Elisabeth Eriksen, også kjent i menigheten som «Elisabeth prest».

Kaffe og kaker serveres også for de som oppsøker Austmarka kirke denne helgen.

Hvorfor feirer vi Allehelgen?

— Vi minnes de døde, men en allehelgen-gudstjeneste er ikke noen gravferd nummer to, sier Eriksen.

— Vi feirer livet og håpet om det evige liv. Alle pårørende til avdøde i Austmarka siste år har fått tilsendt spesiell invitasjon til denne gudstjenesten. Vi starter seremonien med å lese opp navnene på de 13 som har blitt begravet ved kirken siste år.

Under gudstjenesten søndag vil også Austmarka bygdekor bidra med sang. Organist Tatiana Haraldseid vil spille musikk fra kl 17.30. Gudstjenesten starter kl 18.00.

Krevende tider for kirken

— Våren 2020 har vært grusomt. Det er i kirken man kan komme når ting er vondt og vanskelig. I vår måtte vi stenge dørene og det har vært vanskelig for mange, ifølge prostipresten.

Derfor har man begynt å tenke helt nytt.

— Vi utforsker nye digitale kanaler og tar i bruk sosiale medier for å formidle og overføre gudstjenester. Blant annet vil kirken strømme den populære julegudstjenesten i år. Responsen på digital kommunikasjon har vært bra, men det kan ikke erstatte de viktige en-til-en møtene. Vi har vært gjennom en sommer hvor vi har kunnet være ute for å møte venner og kjente, men nå går det mot mørkere tider og vi sitter mer inne, noe som gjør at mange føler seg ensomme, sier Eriksen.

Dette er også noe av grunnen til at man velger å holde kirken åpen denne helgen. På Austmarka var den åpen lørdag ettermiddag, og vil være like åpen mellom kl 15.00 og 18.00 på søndag for å gi muligheter for en god samtale.

Koronatiltak som virker

Alle frivillige som er med på å arrangere åpen kirke er kurset i smittevern. Det er begrenset antall plasser i kirken til maks 80 besøkende og benkerader er sperret av for å sikre nødvendig avstand.

Alle de besøkende blir registrert i henhold til smittevernregler og flasker med håndsprit står plassert ved inngangen. Hvis man er syk så må man holde seg hjemme.

— Kirken skal være et sted hvor man skal være trygg, sier prostipresten.

Markeringer i de andre kirkene

Ved samtlige fire kirker i kommunen vil Allehelgensdag markeres med gudstjenester søndag.

Vinger kirke:

Gudstjeneste kl 11.00, åpen kirke mellom kl 10.00 og 18.00.

Lundersæter kirke:

Gudstjeneste kl 11.00, åpen kirke mellom kl 10.00 og 16.00.

Austmarka kirke:

Gudstjeneste kl 18.00, åpen kirke mellom kl 15.00 og 18.00.

Brandval kirke:

Gudstjeneste kl 16.00, åpen kirke mellom kl 13.00 og 18.00.

Powered by Labrador CMS