Halvparten av alle nordmenn synes alkohol har en for stor plass i 17. mai-feiringen. Da er det på tide å endre kurs, mener generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski.Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens holdning.
Generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til
Vi kan være stolte av hvordan vi feirer nasjonaldagen vår. Barnetog, folkefest og tre ganger tre hurra! Vi feirer demokratiet vårt. Og i en urolig tid, hvor vi daglig kan lese om krig, økt konfliktnivå og demokratier under press, er det viktigere enn på lenge. Vår folkefeiring er et særlig viktig symbol.
I Norge har vi tradisjon for å sette barna i sentrum på nasjonaldagen. For barna er det en magisk dag. Det er finstasen på, smilende folkemengder, glade toner fra korps, samhold og is. Den magien er det verdt å verne om! For det nettopp det som gir oss den inkluderende folkefesten vi ønsker oss.
I lys av dette, er det et paradoks at 17. mai – barnas dag – har blitt en av de dagene i året hvor det er mest akseptert og naturlig å drikke fra frokost til kvelds (og for noen enda lenger). Champagnefrokosten er nå en innarbeidet tradisjon hos mange. Og 16. mai-festen er byttet ut med dagsfylla på selve nasjonaldagen.
Når 17. mai i år attpåtil lander på en lørdag, kan nasjonaldagen bli enda mer alkoholmarinert for mange. Det kan skape usikkerhet og utrygghet for barn, men også resten av befolkningen skal ha frihet til å feire en nasjonaldag uten alkohol og fyll som en del av rammen.
Ifølge en befolkningsundersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av oss i Av-og-til ser vi at
... halvparten av befolkningen synes alkohol har en for stor plass når vi feirer nasjonaldagen
... og 4 av 10 nordmenn sier de har sett berusede voksne sammen med barn på 17. mai
Annonse
Det bør få alarmklokkene til å ringe.
Flere har også reagert. I år har oppladningen til 17. mai vært preget av skjenkedebatt flere steder i landet. Av-og-til ønsker debatten velkommen. Vi skulle likevel ønske at utgangspunktet var noe annerledes. At vi heller diskuterte: Hvordan kan vi gjøre nasjonaldagen mindre alkoholmarinert?
Det har stor verdi å bevare 17. mai som folkefest med barna i sentrum. Derfor bør vi voksne tenke oss godt om. For det er vi som bestemmer om vårt behov for champagne til frokost og lykkepromille gjennom dagen skal gå foran barnas forventninger, og potensielt skape usikkerhet, utrygghet og gi en bismak til en magisk dag.
Oppfordringen er derfor enkel: La oss ta hensyn til hverandre, og la nasjonaldagsfeiringen bli god for både store og små. Det gjøres best med en nasjonaldag full av stolthet, ikke alkohol.