Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) her avbildet i forbindelse med sin uttalelse om veileder om smittevern for videregående skole.
Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) her avbildet i forbindelse med sin uttalelse om veileder om smittevern for videregående skole.

De yngste barna slipper munnbind i skolen

Nye smittevernveiledere for barnehager og skoler legger opp til mindre grupper på rødt nivå, men anbefaler ikke munnbind for de yngste.

Publisert

Munnbind anbefales ikke for barn opp til 13 år. Derfor blir det ikke innført noen anbefaling om bruk av munnbind for barn i barnehage og barneskole.

Det kommer fram i de nye smittevernveilederne for barnehage, barneskole og ungdomsskole. De oppdaterte veilederne ble lagt fram torsdag.

Onsdag ble det lagt fram en lignende ny veileder for videregående skole.

Ulike forutsetninger

Kunnskapsminister Guri Melby (V) påpeker at elever på ungdomsskolen og ansatte har bedre forutsetninger enn yngre barn for å bruke munnbind riktig.

– Derfor kan munnbind utenfor klasserommet vurderes som et ekstra smitteverntiltak for elever på ungdomsskolen og for de ansatte. For eksempel kan det være aktuelt i fellesområder der det lett kan oppstå trengsel, sier Melby i en pressemelding.

Det legges ikke opp til bruk av munnbind i selve undervisningssituasjonen. Hvis det anbefales munnbind, skal det uansett være frivillig for elever og ansatte å bruke det.

Munnbind bør ifølge Kunnskapsdepartementet deles ut gratis til elevene.

Halvert størrelse

I skoleveilederne legges det opp til halvering av antall kontakter for elevene på rødt nivå. Det strammes også inn på gruppestørrelsene i barnehagene på rødt nivå.

Dette er de viktigste endringene:

* I barnehagen bør en storbarnskohort på rødt nivå ikke overstige 7–8 barn, mot 8–10 barn i den gamle veilederen. Antall kohorter som kan samarbeide, er redusert fra tre til to.

* Bruk av munnbind anbefales ikke for barn opp til 13 år. Det anbefales derfor ikke bruk av munnbind for barna i barnehagen, men ansatte kan bruke det hvis de vil.

* På rødt nivå i barneskolen og ungdomsskolen bør antall kontakter elevene har i løpet av en uke, halveres i forhold til gult nivå. Det betyr at klassene mange steder må deles i mindre grupper.

* Bruk av munnbind anbefales ikke for barn opp til 13 år. Det anbefales derfor ikke bruk av munnbind for elever på barneskolen, men ansatte kan bruke det.

* I ungdomsskolen kan munnbind anbefales for elever og ansatte utenfor undervisningen, for eksempel i friminuttene og på vei til klasserommene.

De nye smittevernveilederne trer i kraft 12. april.

Powered by Labrador CMS