Kongsvinger kommune mottok vaksinen fra AstraZeneca for to uker siden.

FHI setter AstraZeneca-vaksinen på vent

Publisert Sist oppdatert

Kommunelege Camilla Kvalø Smedtorp sier at Kongsvinger ikke hadde planlagt vaksinering med AstraZeneca torsdag. De nye meldingene som kom om vaksinen torsdag, om blodpropp som mulig bivirkning, fikk derfor ingen praktiske betydninger for kommunen.

Men det får det fremover.

Torsdag stanset Folkehelseinstituttet (FHI) distribusjonen av AstraZeneca-vaksinen til norske kommuner. De som allerede er sendt, skal lagres lokalt. Denne pausen kan føre til at vaksinasjonsprogrammet blir noe forsinket.

— På grunn av bivirkningene om dødsfall fra Danmark som følge av blodpropp etter å ha fått vaksinen velger vi å sette AstraZeneca på pause, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI på et pressemøte torsdag.

I Norge er det så langt 121.820 personer vaksinert med AstraZeneca. Det er så langt ikke påvist sammenheng mellom blodproppene og vaksinen. Det er det både Danmark, Norge og flere andre land nå undersøker.

Kongsvinger kommune mottok vaksinen fra AstraZeneca for to uker siden, og i første omgang fikk kun prioritert helsepersonell tilbud om denne vaksinetypen. Kommunen hadde frem til da kun mottatt vaksinen Comirnaty fra BioNTech og Pfizer.

Tirsdag kom beskjeden om at FHI anbefalte AstraZeneca-vaksinen også for eldre.

– Meldingene fra Danmark er dramatiske på den måten at de har hatt dødsfall på grunn av blodpropp. Det er alvorlig, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til VG.

AstraZeneca er klar over den danske granskningen.

– Pasientsikkerhet er høyeste prioritet for AstraZeneca. Tilsynsmyndighetene har tydelige og strenge effektivitets- og sikkerhetskrav for godkjenning av alle nye legemidler, og det inkluderer vår vaksine. Vaksinens sikkerhet er blitt studert omfattende i kliniske tredjefasestudier, og fagfellevurdert data bekrefter at vaksinen generelt tolereres bra, skriver AstraZeneca i en kommentar til NTB.

Powered by Labrador CMS