I denne scenen i «Snøfall» jobbes det for å oppfylle barnas ønsker til jul. Fra venstre: Victoria Øvstegård Engerdahl, Sindre Seip, Marielle Chacon og Oliver Eidem Nyeng.
I denne scenen i «Snøfall» jobbes det for å oppfylle barnas ønsker til jul. Fra venstre: Victoria Øvstegård Engerdahl, Sindre Seip, Marielle Chacon og Oliver Eidem Nyeng.

Oliver (16) skulle stått på scenen i Oslo nå og frem mot jul

Koronapandemien satte en stopper for «Snøfall» i november, men Kongsvinger-gutten håper desember går som planlagt. Så har han også en drøm om å opptre i lang tid fremover.

Publisert

Forrige fredag skulle Oliver Eidem Nyeng (16) fra Kongsvinger stått på scenen på Oslo Nye Teater med premieren på «Snøfall». Men som følge av det høye smittetrykket har Oslo innført en sosial nedstenging, noe som også rammer teatrene.

— Det viste seg å være litt uflaks med premiere på fredag den trettende. Vi var akkurat ferdig med karantene, så ble det spilleforbud i november. Det var en veldig kjip beskjed å få, men dette er en dugnad og vi må alle sørge for å gjøre vårt. Vi hører på retningslinjene, sier han til Mitt Kongsvinger.

Nå håper Oliver at familieforestillingen går som planlagt i desember, noe som på ingen måte er sikkert med tanke på smittesituasjonen i Oslo.

— Akkurat nå ser det mørkt ut, men et lite lys og håp er det jo, sier han, og roser teaterets håndtering av koronapandemien.

Det har vært smittetilfeller i staben, også to uker før den opprinnelige premieren ble det påvist smitte hos en av skuespillerne. Ved det siste tilfellet var det tydelig at godt smittvern var essensielt for at det ikke ble noen spredning ut fra det ene smittetilfellet, mener Oliver.

—Teateret har vært flinke med smittevernet og tatt forholdsregler.

Magi på scenen

Dette er tredje året forestillingen «Snøfall» settes opp.

Oliver har vært med helt fra starten av produksjonen, som er inspirert av julekalenderen på NRK med samme navn. Handlingen er lagt til eventyrverdenen «Snøfall» og Oliver spiller rollen som Ishaan. Utfordringen i stykket er å veksle mellom den vanlige, kjedelige verdenen «VU» (Verden utenfor) og det magiske «Snøfall».

Her er gjengen avbildet fra fjorårets oppsetting av «Snøfall».
Her er gjengen avbildet fra fjorårets oppsetting av «Snøfall».

Oliver løfter frem «Snøfall» som det morsomste prosjektet han har vært med på så langt.

—Det handler mye om at jeg har fått være med fra starten av. Som en del av den originale gjengen er det gøy å se at det vi «lekte» oss med i 2018, nå er et helt eget univers på scenen og har blitt en stor suksess.

Forestillingen har fått gode anmeldelser. Blant annet trillet VG en sekser på terningen og skrev «Snøfall er alt man kan ønske seg til jul».

—Det er veldig gøy å spille på en stor scene i Oslo. Ekstra spesielt er det når man fra scenen ser gleden i barnas øyne, at de vil være med inn i vår eventyrverden. Det er en veldig fin juleforestilling.

Forestillingen er spilt godt over hundre ganger, men Oliver blir aldri lei.

—Det er som om noe nytt skjer hver gang jeg står på scenen, magien er der.

Vil bli skuespiller

I tillegg til teater, har Oliver vært med i to musikaler, spillefilmen «Julekongen: Full Rustning», flere NRK-serier og musikkvideoer.

Og at det er nettopp innen showbusiness han havnet, er ingen tilfeldighet.

—Da jeg var liten, drømte jeg egentlig om å bli teatersjef, men så kom mamma med en realitetssjekk og forklarte: Teatersjefen er jo bak kulissene, ikke foran. Jeg ville på scenen, så jeg startet med teater. Dette har jeg holdt med på lenge, men i fjor sluttet jeg på Kulturskolen. Nå ønsker jeg å utvikle meg og søker nye utfordringer, fremover blir det auditions.

Oliver i en skog i Tsjekkia under innspillingen av «Julekongen», hvor han hadde rollen som Aks.
Oliver i en skog i Tsjekkia under innspillingen av «Julekongen», hvor han hadde rollen som Aks.

Oliver har gode ferdigheter, ikke bare innen skuespill, han har også danset lenge og tatt dansetimer på «Jump». I tillegg kan han synge, og da må man jo bare spørre, hva skal han satse på?

— Jeg vil utdanne meg som skuespiller, men uansett hva jeg skal holde på med, må det være noe kreativt. Det blir ingen vanlig kontorjobb på meg.

Kongsvinger-gutten fyller 17 år i desember. For øyeblikket går han medier- og kommunikasjon på Sentrum videregående skole.

Snart skal han søke seg videre til høyere utdanning, og han har planen klar:

—Målet er Teaterhøgskolen, men jeg vet at det kan være krevende å komme inn, spesielt på første forsøk. Planen er å gå ett år på Romerike folkehøgskole. Så har jeg satt en grense på fem år hvor jeg søker meg inn på Teaterhøgskolen, før jeg prøver noe annet.

Men denne sommerferien, før det bærer videre vekk fra Kongsvinger, er Oliver å se i «Eventyrfestningen». Det er Martin Høgberget og Harald Engan som har manus på forestillingen. Sistnevnte er også på regi.

—Det ser jeg veldig frem imot, jeg har hovedrolle som soldaten Vegard. Det blir gøy å sette opp produksjonen på Kongsvinger festning.

Oliver under innspilling av «En som tror på meg», en av låtene i «Eventyrfestningen».
Oliver under innspilling av «En som tror på meg», en av låtene i «Eventyrfestningen».
Powered by Labrador CMS