Kommentar

Et dristig trenervalg

Publisert Sist oppdatert

Espen Nystuen spiller høyt med ansettelsen av Eirik Mæland som hovedtrener. Det er en stor jobb som venter den 31 år gamle bømlingen. Selv om Nystuen prediker nesten til det kjedsommelige hvor tøft det blir å rykke opp – og kan vise til statistikk på det – forventer de fleste likevel at laget skal gjøre oppholdet i PostNord-ligaen kortest mulig.

Eirik Mæland var assistent i et trenerteam som mislyktes totalt i fjor. Hva er det da som gjør han kvalifisert til å få hovedansvaret i år?

Som de to andre finnene på trenerbenken, var han svært anonym under kamper. Slik var det også da han sammen med Toni Huuhka ledet laget i de to siste seriekampene. Skal den nye KIL-treneren lykkes, må han ta større plass. Han må fremstå som en tydeligere leder og vise et større engasjement under kamper. Mæland må skape entusiasme i treningshverdagen og under kamper. Vi betviler ikke Mælands fotballkunnskaper, men det er ikke nok med et klokt fotballhode om du skal lykkes som trener. Det er Mika Lehkosuo et ferskt eksempel på.

Mæland må fremstå som en tydeligere leder og vise et større engasjement under kamper

Hvis vi ser tilbake på hvilke trenere som har det beste poengsnittet i KIL de siste årene, så er det Louis Pimenta, Mark Dempsey, Vitor Gazimba og Nystuen selv. Med unntak av Gazimba er dette trenere som ledet laget svært aktivt fra sidelinja under kamper. Gazimba falt helt igjennom, men hadde en assistent i Petter Belsvik som tok den aktive rollen – og på mange måter berget Gazimba gjennom sesongen.

Vi håper Mæland plukker opp hansken og viser en ny side av seg selv.

Det er kanskje urettferdig å vurdere den nye hovedtreneren ut fra fjorårssesongen. For det skal sies at Mæland ikke hadde verdens enkleste jobb når han kom inn i et team med to sammensveisede finner. Det er lett å se at han kan ha vært underlegen i den rollen – 2 finner mot 1 nordmann. Sånn sett er det forståelig om han hadde problemer med å finne sin plass i den konstellasjonen. Derfor er det mye mulig at vi får se en annen utgave av vestlendingen den kommende sesongen.

Vi skal være de første til å innrømme at det er enkelt å stå på utsiden å mene både det ene og det andre. Og det er ingen tvil om at Espen Nystuen er den i KIL-systemet som kjenner den nye hovedtreneren best. Vi er prisgitt hans vurderinger, og må stole på at han treffer denne gangen.

Men vi mener det er et dristig trenervalg. På grensen til dumdristig, etter vår mening.

Powered by Labrador CMS