Hvit jul er ingen selvfølge i år. Kanskje ikke i det hele tatt. Dette bildet er fra forrige vinter.

Tør du vedde på hvit jul? Dette er prognosene

I år kan man vedde på hvit jul, og om du bor i Kongsvinger kan du også vinne stort.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år venter man spent på om snøen faller innen julaften. I det som er en ellers tam vinter, er det foreløpig liten grunn til å ha for høye forventninger om hvit jul i Kongsvinger.

Dette kan man imidlertid vinne penger på, om det faktisk skulle bli en hvit jul.

Skiller seg ut negativt

Med utgangspunkt i historikk og værprognoser har bettingselskapet ComeOn! satt odds på om det blir snø på bakken når klokken slår 17:00 på julaften i fem utvalgte byer i Innlandet. Byene det er snakk om er Hamar, Elverum, Lillehammer, Kongsvinger og Gjøvik.

Bettingselskapet har gitt hvit jul i Kongsvinger 4 i odds, og ingen hvit jul 1.12 i odds.

Dette står i kontrast med resten av utvalget. På Elverum, Gjøvik og Lillehammer har hvit jul så lave odds som henholdsvis 1.03, 1.07 og 1.15. Hamar havner i midtsjiktet med 2.20 i odds.

— Skal vi tro oddsmarkedet må dessverre Kongsvinger se langt etter snø som vil falle over snø som har falt denne jula. Det er nok tryggere å satse på romanen til Levi Henriksen enn å gamble på hvit jul, sier oddsanalytiker Skuggevik Foss i ComeOn! spøkefullt.

Mildvær fører til mindre snø

På Sør- og Østlandet har det blitt betydelig færre år med snø på bakken i julehøytiden. Ifølge en fersk pressemelding fra Meteorologisk Institutt blir det stadig mindre sjanse for snø på julaften.

Dette viser beregninger av snøkart og observasjoner av snødybde på en rekke målestasjoner de siste 30 årene, sammenlignet med normalen. Normalen er gjennomsnittet av årene 1961 til 1990.

På Østlandet er desember måned blitt 1,2 grader varmere de siste 30 årene, sammenliknet med forrige periode. Dette fører til hyppigere mildvær og mer nedbør som regn i julen. Den gjennomsnittlige snøgrensen har derfor krøpet innover i landet og oppover i høyden.

Langtidsvarselet fra Meteorologisk institutt viser tirsdag morgen én minusgrad på julaften i Kongsvinger, men ingen nedbør.

Powered by Labrador CMS