Julia Sørpebøl har levert sin stemme i USA-valget fra hjemmet sitt i Toresheimvegen i Kongsvinger. Det vil fortsatt ta tid før hun får vite hvem av Biden og Trump som kan kalle seg vinner - og president.
Julia Sørpebøl har levert sin stemme i USA-valget fra hjemmet sitt i Toresheimvegen i Kongsvinger. Det vil fortsatt ta tid før hun får vite hvem av Biden og Trump som kan kalle seg vinner - og president.

— Vi må videre som nasjon nå

Julia Sørpebøl er ikke i tvil om at Joe Biden er den rette for USA, men den amerikanske statsborgeren bosatt i Toresheimveien i Kongsvinger, mener det finnes viktigere saker å få orden på enn hvem av de to gamle mennene som blir president.

Publisert Sist oppdatert
Slik ser Julias stemmeseddel ut. Hun har fått bekreftelse fra hjemkommunen Flagler County på at den er med i valget.
Slik ser Julias stemmeseddel ut. Hun har fått bekreftelse fra hjemkommunen Flagler County på at den er med i valget.

Mitt Kongsvinger møter Julia hjemme i stua litt utpå onsdagen. Selve valgdagen er gjennomført i hele USA. Her hjemme har det rukket å bli onsdag, mens det hos amerikanerne er natt – og egentlig lite som skjer.

— Dette vil ta tid, det er slik det pleier å være. Jeg er ikke bekymret for at selve valgordningen ikke holder mål, selv om det må en fintelling til. Rutinene er gode, og mange instanser sørger for at dette vil gå riktig for seg. Jeg kjenner meg trygg på prosessen, sier Julia Sørpebøl, som selv er advokat med erfaring fra det offentlige USA.

Imidlertid er det mye annet hun ikke kjenner seg trygg på.

På tide med forening

USA er blitt annerledes. Hun kjenner seg ikke igjen i polariseringen, i klimaet, i debatten, i det som i løpet av fire år er vokst til viktige faktorer i samfunnet.

— Det er nesten så jeg håper på en helbredelse, sier Julia, og det er kanskje der hele verdien i valget ligger for hennes del.

— Vi må videre som nasjon nå. Vi er så adskilt, det er så mye frustrasjon. Nei, nå må vi få en president som evner å forene oss, sier hun lettere oppgitt.

Hun tror det vil gå flere dager før verden har en ny amerikansk president, selv om den sittende opptil flere ganger allerede i løpet av det siste døgnet har uttrykt at han er så godt som klar for fire nye år.

— Det er dette som er den store bekymringen med Trump. Han forteller historier som ikke er sanne. I tillegg snakker han til og om folk på en respektløs og vulgær måte. Det er slik man holdt på i arbeidslivet for 40 år siden, mener Julia, som flyttet fra USA sammen med mannen i 2012.

Måtte stemme denne gang

For fire år siden var hun kjempeirritert på seg selv. Hun lot nemlig være å stemme. Så denne gang var det ingen tvil. Julia Sørpebøls stemmeseddel skulle finne veien til hjemkommunen i USA.

— Jeg håper virkelig på Biden. Det er viktig å holde på håpet så lenge som mulig, og jeg gjør det virkelig, sier Julia, som har fulgt sendingen fra CNN helt siden tidlig onsdag morgen.

Stemmeseddelen hennes føk av gårde over Atlanteren i løpet av mandagen. Det vil si – den fikk kanskje ikke den aller beste drahjelpen på den lange ferden til Flagler County, en kommune plassert langs østkysten av Florida, midt mellom Jacksonville og Orlando.

— Det var litt strevsomt å finne en faksmaskin i 2020, røper Kongsvinger-kvinnen, og må himle litt med øynene når hun forteller om prosessen med å få levert stemmen til rett adresse i USA.

Først måtte hun skanne inn utfylt stemmeseddel hjemme i Kongsvinger, deretter sende den på e-post til Department of Defence i USA. Der ble seddelen sendt videre til en faksmaskin i nærheten av Flagler County, slik at den fysisk kunne leveres til riktig sted. Ja, du leste riktig. En faksmaskin.

Ikke våken hele natta

— Min stemme hjalp ikke Florida denne gang, Trump tok seieren der. Det er bare trist, men det er heller ikke helt overraskende. Mange cubanere har kommet til blant annet Miami, de setter pris på republikanernes noe strammere grep og tydeligere rammer overfor Cuba – sitt tidligere hjemland, reflekterer hun.

På iPad’en i stua er det lite nytt å hente. Vippestatene er like sentrale som alltid. Valget utvikler seg omtrent slik hun hadde regnet med, likevel er det såpass interessant at hun som amerikansk statsborger liksom må følge med. Alltid lytte litt, gløtte en ekstra gang.

Men selve valgnatta, den sov hun over.

— Det var bare å legge seg, jeg visste jo at det ikke kom til å skje noe da likevel. Og ikke kunne jeg gjøre noe fra eller til heller, sier hun og ler godt.

Powered by Labrador CMS