Kommentar

En påminnelse om nyttårsaften!

Sommeren er over, vi er godt inne i høsten og på full fart mot vinter, jul og nyttår.

Dette leserinnlegget retter jeg mot deg som har en hund som er lydsensitiv og skuddredd. Den perioden av året vi nå skal inn i, er kanskje den verste for disse hundene. Smell fra jegeres geværer og klimaks på nyttårsaften hvor det smeller i tide og utide både før og etter selve nyttårsaften.

Den aller første saken jeg uttalte meg om i Mitt Kongsvinger, handlet om hund og nyttårsaften. Et av poengene fra den gang, var at nøkkelen til en bedre nyttårsaften for hunden og dere, er å jobbe langsiktig. Derfor tar jeg opp tråden nå, for det er faktisk bare tiden av veien.

Det er alltid en fordel om man kan ligge i forkant av situasjonen, og dersom man vet at hunden er skuddredd, har man mulighet til å gjøre nettopp det. Det er en jobb som egentlig bør foregå året rundt, men starter du allerede nå, har du mulighet til å få til en bedre nyttårsaften enn den du hadde i fjor.

Det er du som kjenner din hund best, og kan avgjøre hvilken grad av frykt hunden din har. Noen har en lett engstelse, mens andre har panikk og fobier. Det er mange måter å jobbe med dette på, og den jobben bør være prioritert hele året.

Gradvis tilnærming og eksponering for utfordringer og/eller problemer, samt et langsiktig mål og masser av tålmodighet, er essensielt for å komme i mål. Mange hundeeiere som sliter med en eller annen form for utfordringer, velger å «skjerme» hundene for ubehaget, fremfor å fronte og jobbe med saken.

Det kan være flere årsaker til dette, dels for at det er det letteste å gjøre eller dels for at eier ikke har kunnskap om - eller er usikker på hvordan utfordringen kan jobbes med. Resultatet blir at hunden aldri kommer igjennom ubehaget den føler.

En jobb året rundt

Som tidligere fortalt, er det å vende en hund til nyttårsaften, en jobb som egentlig bør foregå hele året. Men hvordan kan man gjøre dette uten å sende opp raketter eller smelle av øvrig fyrverkeri?

Det handler om å gjøre hunden kjent med uforutsigbare og ukjente lyder, høye lyder, lave lyder, hvesende lyder, lyder som ikke hører naturlig hjemme i hundens hverdag.

Jeg tenker det handler om å sette hunden i en posisjon som gjør at den føler seg trygg og mestrer hverdagen. Altså, på generelt grunnlag bygge selvtillit og mestringsfølelse ved å gi hunden oppgaver som den kan – og klarer å løse. Dette gjelder både innendørs og utendørs og kan lett jobbes med daglig.

Det handler også om å holde hunden mentalt aktivisert, slik at den er tilfreds i sin hverdag. Dette gjør man bl.a ved å gi hunden mulighet til å «lese avisa» når den er ute på tur. Noen hevder at hunden «koker over» om den får lese avisa. Mulig den gjør det når den er ute på tur, men fortsetter det når man kommer hjem, eller flater hunden ut og er sliten? Poenget med slike turer er å få en hund som klarer å slappe av når den er inne, finne roen og den gode, avslappende søvnen.

Jeg tenker dette er helt grunnleggende elementer som må på plass når en jobber med skuddredde hunder.

Lær deg å kjenne din hund

En hver hund er et individ, og selv om du har hatt hund i all din tid, tør jeg garantere at ingen av hundene du har hatt til nå har vært like, hverken når det kommer til utseende eller lynne og adferd. Derfor er det viktig at du lærer deg å kjenne hunden din godt, slik at du vet hva den klarer å takle, om den tåler å «bli presset» litt til eller om den har fått nok.

Det handler om å finne ut hvor mye påkjenning hunden tåler, og jobbe i det området og forsøke å øke hundens toleranse.

For skuddredde hunder kan dette for eksempel handle om å gradvis nærme seg en skytterbane, en helg hvor det er et skytterstevne. Begynne på en avstand hvor hunden er responsiv og mottagelig, og den avstanden er det hunden selv som bestemmer, og vi presser ikke hunden nærmere skytterbanen før den er klar for det.

Gradvis tilnærming og eksponering for utfordringer og/eller problemer, samt et langsiktig mål og masser av tålmodighet, er essensielt for å komme i mål.

Når du har funnet den avstanden hunden trenger for å kunne være kontaktbar, kan du spasere litt med hunden og la den få lese avisa så mye den måtte orke. Liker hunden å gjøre andre aktiviteter når dere er ute på tur, kan dere godt gjøre dette også og det er her «grunntreningen» med å bygge selvtillit og mestringsfølelse kommer inn.

Trener du inn aktiviteter hunden liker å drive med, er dette en god medhjelper i nærheten av skytterbanen. Finn punktet hvor hunden synes det er gøy å drive med aktiviteter selv om den hører lyden av skuddene. Jobb i korte økter, forlat området når hund er på topp og kom tilbake på et senere tidspunkt og se om dere kan bevege dere nærmere enn der dere var sist. Vær tålmodig og la hunden få bestemme tempoet. Prioriter å bruke tid på dette.

Å trene innendørs

Innendørs trening er også en mulighet. Det er masse «nyttårsraketter» på internett. Disse kan spilles av på lav, lav styrke for å se om hunden reagerer.

Reagerer hunden, skru av lyden. Begynn med å la hunden gjøre oppgaver inne, f.eks innendørs godissøk eller at du leker drakamp med hunden. Når dere er godt i gang med dette, kan lyden settes forsiktig på igjen, en kort stund, før den slås av. Reagerte hunden? Avbrøt den oppgaven/leken eller fortsatte den å jobbe/leke?

Her handler det om å jobbe inn en større toleranse hos hunden, og tanken er at den etter hvert blir fortrolig med å ha det hyggelig i nærheten av slike lyder. Etter hvert som hunden blir mer og mer fortrolig med lyden, kan volumet økes forsiktig. Igjen er det viktig å trå varsomt og ikke presse på for hardt, da dette kan sette gode fremskritt tilbake til start.

Ikke bestandig at det fungerer

For noen hunder fungerer denne tilnærmingen til nyttårsaften bra, for andre fungerer det ikke. Noen hunder hører nemlig forskjell på internettfiler/tv/film og «the real deal». For disse hundene kan det dreie seg om andre aspekter enn frykt, jeg tenker da mer i retning av skrekk/angst eller fobi.

Jeg tenker det er her at medisinering i samråd med veterinær kommer inn i bildet. Har det kommet så langt at dere må oppsøke veterinær, ikke vent til romjula. Oppsøk veterinær i god tid, slik at dere i fellesskap kan finne det som passer best for din hund. Hva om produktet ikke virker på din hund, eller at hunden får en eller annen reaksjon på medikamentet? Da er det godt å ha dette avklart på forhånd, slik at man slipper å sitte der på nyttårsaften med noe som ikke fungerer. Be gjerne om å få det demonstrert, hvordan medikamentet skal gis slik at det har best mulig effekt.

Ønsker du ikke å benytte deg av medikamenter eller at hunden har så høyt stressnivå at medikamenter ikke virker, kan en annen løsning være å ta hunden med seg i bilen og kjøre til et sted som er såpass avsidesliggende at man ikke kan se eller høre fyrverkeriet mens det står på som verst.

Gode forhåndsregler å ta før og på nyttårsaften:

· Unngå skippertaksjobbing i dagene før nyttårsaften, prioriter å jobbe med utfordringen hele året

· Gå en god snusetur på formiddagen, gjerne på ukjent sted, slik at hunden er mentalt sliten

· Vær sammen med hunden hele tiden

· Opphold dere i deler av huset som er rolig

· Spill gjerne musikk

· Dra for persienner og gardiner for å redusere lysglimt fra rakettene

· Ha et sted i huset hvor hunden føler seg trygg hele året, og forsterk gjerne dette stedet med godbiter og/eller leker

· Ta ikke hunden ut for «å trene» når det smeller som verst

· Dropp eget fyrverkeri

· Det kan være til hjelp å være sammen med andre hunder som ikke er skuddredde

· Det er lov å trøste hunder som er redde, trøst forsterker ikke frykten

· Ikke vær redd for å kombinere flere av disse tiltakene om det er det som må til for å få hunden rolig/roligere

Ønsker dere lykke til med jobbingen og at dere får en bedre nyttårsaften i år enn i fjor.

Powered by Labrador CMS