Fjerde generasjon Kristoffersen: Gullsmed og daglig leder Marjolein Hokke og ektemann og innehaver Jan Kristoffersen. Lysekronene har vært med helt fra start, og blir med videre.

Gullsmed Kristoffersen bygger ned lageret - men fortsetter med tjenestene

Etter 118 år i byen legges gullsmedbutikken ned. Men den tradisjonsrike gullsmeden består i byen og viderefører en rekke av tjenestene når gullsmedverkstedet åpnes på nyåret.

Publisert

Gullsmed Kristoffersen ble etablert i Kongsvinger i 1902, og eies og drives i dag av fjerde generasjon Kristoffersen, gullsmed og daglig leder Marjolein Hokke og ektemann og innehaver Jan Kristoffersen.

På lille julaften har gullsmedbutikken, slik vi kjenner den, siste åpningsdag.

— 23. desember stenger vi butikken, men etter noen uker med rydding og omlegging åpner gullsmedverkstedet i månedsskiftet januar/februar, forteller Marjolein og Jan til Mitt Kongsvinger

Spesialarbeid og salg

Gullsmed Kristoffersen bygger ned lageret, men fortsetter med tjenestene og gullsmedverkstedet, som har vært en viktig del av driften i mange år.

De vil fortsatt tilby tjenester som reparasjoner, takseringer og en andre spesialoppdrag.

— På denne måten blir det mer fokus på håndverket, og mindre på butikk og driften av den. Litt på sikt kan det også være aktuelt med egen produksjon og kolleksjon, det er sånne ting jeg liker å drive på med, sier gullsmedmester Marjolein som setter faget høyt.

— Reparasjoner har vi alltid holdt på med, så er det jo også litt i tiden med gjenbruk.

Og med gullsmedverkstedet følger det også en mindre verksted-butikk, forteller Marjolein og Jan.

— Vi tilbyr for eksempel gravering av gullsmedvarer, og da er det også naturlig å videreføre blant annet salg av dåpsgaver.

Men også forlovelsesringer, bunadsølv og sølvbestikk vil det fortsatt være mulig å få tak i hos Gullsmed Kristoffersen fremover. Jan forteller at de beholder de samme leverandørene, og at varer kan skaffes selv om de ikke er her på lageret i Kongsvinger mer.

Tilpasses en ny tid

Jan og Marjolein er klare på at dette er riktig steg for Gullsmed Kristoffersen.

— Varehandelen generelt sliter i en enorm motbakke, og særlig vår bransje. Så kom koronapandemien og en uforutsigbar og vanskelig situasjon på toppen av det. Derfor ønsker vi å gi oss mens vi ennå har god økonomi og sikker drift, sier Jan.

Nå har de hatt over seks uker med full trøkk på opphørssalget.

— Vi har fått hyggelige tilbakemeldinger fra innbyggerne etter at vi annonserte opphøret, og mange synes det er trist. Flere har gjennom generasjoner fått et forhold til butikken og de ansatte. Gullsmed Kristoffersen viderefører noe av det viktigste vi har kunnet tilby, som vi mener det fortsatt finnes marked for.

Lysekronene som har vært med siden Jans oldefar Martin startet gullsmedbutikk i Kongsvinger i 1902, den gang i et hus i hjørnet på Storgata/Eiler Baanruds veg, blir med videre. Og de flyttes ikke langt denne gangen.

Gullsmed Kristoffersen skal bestå i de samme lokalene i Glommengata, hvor de har holdt til siden 1924. Det blir nå en mindre del av lokalene til gullsmedverksted og den andre delen skal leies ut.

Inngangen gullsmedverkstedet blir mot Jernbanegata. Den andre delen av lokalene i Glommengata leies ut.
Powered by Labrador CMS