Dagens taler på FN dagen, 24 oktober 2020, Tom Torgersen sammen med sjef Forsvarets veteransenter, oberstløytnant Arnstein Hestnes og sjefssersjant Steffan Ruyter.

Markerte FN-dagen 2020 på festningen: Takket pandemiens helter

75-årsdagen for opprettelsen av FN ble markert ved UNIFIL monumentet på Kongsvinger festning.

Publisert Sist oppdatert

Dagens tale ble holdt av FN-veteran Tom Torgersen. Han presiserte at det foregår like mange konflikter verden over som før koronapandemien, men hyllet det som er blitt pandemiens helter i sin tale.

— Hvem er det som iført sin imaginære blå beret risikerer eget og egnes liv og helse for andre, innledet Torgersen.

Se video av talen under

FN-dagen

FN-dagen markerer det FN har oppnådd. Dagen feires på skoler og i barnehager over hele landet.

Dagen har blitt feiret siden 1948, og markerer at FN-pakten (Charter of the United Nations) trådte i kraft 24. oktober 1945.

Kilde: FN

— Jeg ser den samme viljen som mange norske gutter og jenter oppviste når de frivillig meldte seg for de bidrag den til enhver tid ledende norske regjeringen ønsker å støtte ved å sende frivillige til farlige steder.

— Dagens helter er nasjonens helsepersonell, de butikkansatte, skolelærerne og kollektivsjåførene og mange andre, som hver dag utsetter seg for faren koronasmitten utgjør, og ikke bare for seg selv, men også for dem man kommer hjem til.

— Den innsats som oppvises i dag rett under nesen på oss, viser oss at ønsket om å hjelpe til i høyeste grad lever blant oss. En innsats jubilanten ville bifalt gjenkjenne da det representerer mange av de samme prinsippene FN ble etablert for. Dette handler igjen om viljen og ønsket om å hjelpe til, og den oppvises her i dag, selv om det ikke kommer til å deles ut noen medaljer ved oppdragets slutt, sa Torgersen før han gratulerte jubilanten med dagen.

Ifølge Forsvarets veteransenter deltok cirka 40 personer på årets markering, inkludert Kongsvinger festnings tamburkorps og Glomdølske veterankompani.

I forbindelse med FN arrangementet på Kongsvinger festning besøkte også UNIFIL-veteran Øyvind Nikolaisen og hans familie Kongsvinger og Forsvarets veteransenter.

Sjef for Forsvarets veteransenter, Arnstein Hestnes, benyttet anledningen til å dele ut mynt til Nikolaisen.

Veteransenteret understrekte i forkant av markeringen på festningen at de følger smittevernsregler. I disse tider er det også kun utvendig besøk på senteret for de som ikke er ansatt eller inneboende gjester.

Powered by Labrador CMS