Det blir fornøyelig teater av en velkjent bok i Rådhus Teateret onsdag 10.november.
Det blir fornøyelig teater av en velkjent bok i Rådhus Teateret onsdag 10.november.

Fornøyelig teater av en kjent bok

Onsdag 10. november kan du oppleve Don Quijote som fornøyelig komedie på Rådhus-Teatret. Dette er teaterversjonen av boken som mange har hørt om, men veldig få har lest. 30 minutter før forestillingen inviterer Riksteatret til gratis intro med Liv Gulbrandsen. Hun gir deg alt du ikke visste at du ville vite om den verdensberømte klassikeren.

De fleste forbinder Don Quijote med historien om mannen som slåss mot vindmøller. Mange har også et indre bilde av en lang tynn fyr på et beinrangel av en hest, og kanskje en stutt kar på esel ved siden av. I Riksteatrets versjon flakker Don Quijote og Sancho Panza omkring i vår tid. Vi møter et teaterensemble som har prøver på teaterstykket Don Quijote, der hovedrolleinnehaveren lever seg sånn inn i rollen at han tror han er Don Quijote. Han anklager regissøren for å være ute etter ham og springer på dør. Kollegaen som spiller Sancho, løper etter for å hente ham tilbake til teatret. Vi får se den ikoniske skikkelsen Don Quijote gyve løs på vindmøller fra en svunnen tid, og du får også møte ham sittende i baren på en nattklubb i vår tid. Don Quijote passer for alle, og du trenger ikke å ha lest boken før du går på teater.

I rollene som Don Quijote og Sancho Panza møter publikum komedieskuespillerne Svein Harry Schöttker-Hauge og Eirik del Barco Soleglad.

– Den ene ser det han tror på, den andre tror bare på det han ser. Den ene ser virkeligheten som den er, den andre som den burde være, oppsummerer de to. Ellers medvirker Jenny Ellegård, Anne E. Kokkinn, Patrik Asplund Stenseth og Johanne Fossheim.

Skuespillerne forteller i et intervju med Radio Kongsvinger at det faktisk er første gang, i alle fall i norsk teaterhistorie, at noen har våget å gjøre teater av Miguel de Cervantes enorme bokverk.

– Det er jo en 400 år gammel bok som egentlig er en samling av noveller om disse to karene på eventyr, så det grepet som dramatikeren har gjort med å legge handlingen til i dag, og la det handle om to skuespillere som løper ut i en virkelighet de ikke helt klarer å forholde seg til, synes vi var et ganske smart grep sier del Barco Soleglad.

Dette har pressen skrevet om stykket:

"Fornøyelig (...) en "Don Quijote"-forestilling som både er lett og underholdende, og som ikke krever at du har lest boka på forhånd." Dagsavisen (5) "Elegant tolkning" Dag og Tid

"Eventyrlig (...) en god og underholdende farse" Norsk Shakespeare Tidsskrift "Don Quijote som tv-krim, med et lite hint av Ibsen" NRK

"Riksteatret leverer en aktualisert Don Quijote (...) Når Don Quijote svinger lansen sin for å rydde el-sparkesyklene av veien, føles den 400 år gamle historien treffende oppdatert." Vårt Land.

Powered by Labrador CMS