Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser ikke bort fra at det kan bli testing ved grensa i mange år femover.
Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser ikke bort fra at det kan bli testing ved grensa i mange år femover.

Nakstad tror det kan bli testing på grensa i mange år framover

Med stadig nye varianter av koronaviruset kan det bli aktuelt med testing på grensen i mange år fremover, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

– Vi blir nødt til å følge med og kartlegge om slike mutasjoner kan dukke opp i Norge i flere år framover. Det kan ha noe å si for vaksineeffekten, sier Nakstad til kanalen.

Han viser til India, der et nytt variant av viruset har ankommet. Det har sørget for mange smittet og døde mennesker.

India satte global smitterekord med 386.452 registrert smittede fredag, men alt lørdag ble rekorden slått med 401.993 nye påviste smittetilfeller.

19,1 million indere har til nå fått påvist koronasmitte, og dødstallet har den siste uka økt med over 3.000 i døgnet.

Lørdag opplyste myndighetene at det var registrert 3.523 nye koronarelaterte dødsfall i verdens nest mest folkerike land, der det offisielle tallet på døde nå er 211.853. I tillegg er det store mørketall.

– Når smitten øker så raskt, så kan det doble seg på en uke. Og når de har et helsevesen som har knekt sammen, er det lett å forstå at dette blir vanskelig.

– Fri bevegelse mellom alle landegrenser og verdensdeler uten testing og overvåking av mulig smitte, tror jeg ikke vi vil ha på flere år framover, sier han.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS