Feiermester i Glåmdal brannvesen IKS, Per Even Larsen, inspiserer mellom 8 og 15 ganger årlig piper det har vært brann i.

Slik kan du forebygge pipebrann

Med lavere temperaturer er det flere som fyrer opp i ildstedene sine. Feiervesenet i Glåmdal Brannvesen IKS inspiserer årlig mellom 8 og 15 piper etter pipebranner. Statistikk viser at det årlig er rundt 1150 pipebranner i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Pipebrann, eller sotbrann som feiervesenet kaller det, skjer mellom 8 og 15 ganger årlig i distriktet.

I statistikk fra direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er det årlig rundt 1150 pipebranner i Norge. Feiervesenet i Glåmdal Brannvesen IKS inspiserer årlig mellom 8 og 15 piper etter pipebranner.

Feiervesenet i Glåmdal brannvesen IKS dekker kommunene Eidskog, Kongsvinger og Grue.

Ikke fyr med rå ved

Feiermester ved Glåmdal Brannvesen IKS, Per Even Larsen, er tydelig på hva man kan gjøre for å unngå pipebranner.

– Det viktigste er å fyre med tørr ved og riktig trekk. Når det gjelder trekk, så kan den være forskjellig på ovn til ovn, men optimal fyring oppnår du når du ser at flammen øverst i ovnen er nesten blålig.

Hva med å stenge trekken for å få veden til å vare lenger?

– Å stenge igjen trekken for å spare på veden er ingen god løsning. Det gir dårligere fyringsenergi og kan føre til pipebrann, forteller feiermesteren.

Gjør rent ovnsrøret og vær forsiktig med aske

Videre forteller feiermesteren at det finnes bedre ting å tenne opp med i handelen i dag enn papir. Papir er lett og kan virvle opp i ovnsrør og pipe og kan i verste fall forårsake antennelse i pipa. Tennbriketter eller opptenningsposer er et fint alternativ. Man skal heller ikke fyre med impregnerte materialer, eller materialer som er behandlet med maling.

Av andre ting man bør gjøre, så er det viktig å gjøre rent ovnsrøret. På de fleste ovnsrør er det en inspeksjonsluke hvor man kan få tilgang med for eksempel en stålbørste. Dette må gjøres når ovnsrør og ovnen er kald.

– Hvis du er usikker, så kan feieren gjøre dette, men spør oss, sier Per Even Larsen. De fleste pipebranner starter i ovnsrøret.

Mye aske i ovnen gir dårlig eller ingen undertrekk på nye ovner. Derfor er det viktig å tømme ovnen for dette.

Feiermester Per Even Larsen gir gode råd for å forebygge pipebrann

– Asken bør oppbevares i en stålbøtte med lokk som plasseres ute på gårdsplassen vekk fra husvegger. Glørne i asken kan ulme i flere dager etter at man har sluttet å fyre.

Dette gjør du ved pipebrann

Oppdager feiervesenet beksot i pipa på feierinspeksjon, vil man frese bort dette.

— Beksot er en seig blank masse som fester seg på innsiden av pipa, og ekspanderer ved en pipebrann. Beksot kommer som oftest av feil fyring og rå ved. Alle våre biler er utstyrt med freseutstyr som kan opereres av en mann, og ser vi beksot i pipa så freser vi bort dette sier feiermesteren.

— Hvordan merker du at du har pipebrann?

Har du en nyere elementpipe er det ikke sikkert at du merker det selv. Ofte er det naboer som varsler om flammer og røyk ut av pipa. I eldre teglstenspiper vil du ofte høre en brummende lyd.

— Hva skal du gjøre dersom du oppdager at du har en pipebrann?

— Du skal ikke hive vann i pipa eller ovnen. Det første du skal gjøre er å ringe brannvesenet.

Hvis du har grovt salt hjemme så kan du kaste dette i ovnen og dra igjen trekken forteller feiermester Larsen.

Pipebranner kan utvikle seg til husbranner, og da ofte i etasjeskillene.

Etter en pipebrann vil brannvesenet sende en rapport til Feiervesenet som vil inspisere pipe og ildsted før det gis tillatelse til å bruke det igjen.

En pipebrann kan utvikle seg til en boligbrann

Feiervesenet i Glåmdal Brannvesen IKS har tilsyn med cirka 14.000 piper og 19.000 ildsteder i distriktet.

I tillegg til feiing foretar også de seks ansatte, som i løpet av våren skal bli til sju, da det skal ansettes en lærling, boligtilsyn hvor man ser på ildsteder, røykvarslere, slukkeutstyr og rømningsveier.

Powered by Labrador CMS