Flere sykehus er i akuttberedskap etter jordskredet i Gjerdrum. Også Kongsvinger sykehus står klare til å behandle pasienter.

Ahus Kongsvinger sykehus i grønn beredskap etter skredet i Gjerdrum

Situasjonen ved jordskredet i Gjerdrum er fremdeles uavklart. Flere sykehus er i akuttberedskap, inkludert Ahus Kongsvinger sykehus, hvor to pasienter fra skadestedet er blitt sendt til.

Publisert Sist oppdatert

Politiet rykket klokken 04:00 natt til onsdag ut til kvikkleireskred i et boligområdet i Ask i Gjerdrum på Romerike i Viken fylke. Som følge av skredet er flere sykehus i akuttberedskap og klare til å behandle personer som er skadet.

Også Akershus universitetssykehus HF ble satt i rød beredskap.

Sykehusdirektør Mette Anderssen sier at Kongsvinger sykehus gikk i beredskap rundt klokken 04:30 onsdag. Like før klokken halv ett onsdag har Kongsvinger sykehus fått inn to pasienter fra skadestedet, bekrefter Anderssen, som påpeker at situasjonen fremdeles er uavklart.

For Kongsvinger sykehus innebærer rød beredskap blant annet at de har ekstra innkalt personell på plass, noe de har hatt gjennom hele formiddagen.

— Vi har hatt lokale beredskapsmøter siden klokken 05:00 og lokal operativ beredskapsleder her samarbeider med sentral beredskapsleder ved Nordbyhagen, sier Anderssen, som selv har sittet i møte med strategisk beredskapsledelse ved Ahus.

Fra klokken 13:30 onsdag gikk Ahus Kongsvinger sykehus over til grønn beredskap.

Dette beredskapsnivået innebærer at Ahus har etablert ressurser til å kunne ta i mot pasienter fra rasområdet, samtidig som det gis behandling også til andre pasientgrupper, skriver sykehuset på sine nettsider.

Største skredet i nyere tid

Ytterligere fem nedkjølte pasienter er tatt i mot ved Ahus Nordbyhagen, oppgir sykehuset. Én person er fraktet til Ullevål sykehus med alvorlige skader.

Over 700 personer er evakuert i forbindelse med skredet, men onsdag ettermiddag opplyses det om at det vil flere vil evakueres, ettersom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) definerer et større området som utrygt. 12 timer etter politiet først rykket ut meldes det fortsatt om flere hus som raser.

Klokken 22:15 kunngjorde politiet at ti personer ikke er gjort rede for etter jordraset. Dette er personer som bor på adresser innenfor rasområdet.

Kommunen har satt krisestab og holder åpen kirke onsdag kveld.

Nødetatene er tungt til stede i området. Hjelp er tilkalt både fra Forsvaret, Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige organisasjoner.

Politiet betegner jordskredet som en katastrofe. Det samme sier statsminister Erna Solberg (H) som onsdag møtte kriseledelsen sammen med justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H).

Skredet er blant de største i kvikleireskredet i nyere tid og skredområdet anslås av NVE til å være rundt 300 ganger 700 meter.

Powered by Labrador CMS